13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan Podružnice Tivat Bokeljske mornarice Kotor

Bokeljska mornarica – podružnica Tivat

Danas  je Dan Podružnice Tivat Bokeljske mornarice Kotor. Dan cijele Bokeljske mornarice Kotor se obilježava 26. juna svake godine, u znak sjećanja na 26. jun 1463. godine kada je Skupština Bratovštine pomorca u Kotoru usvojila svoj prvi sačuvani Statut.

Prema sadašnjem Statutu Podružnica Herceg Novi obilježava svoj dan 30 septembra , na praznik svetog Jeronima, zaštitnika Herceg Novog.

Dan Podružnice Tivat je određen u znak sjećanja na herojski podvig koji su oficiri Milan Spasić i Sergej Mašera izvršili 17. aprila 1941. godine.

“Oni su potopili razarač Zagreb i pri tome poginuli, kako bi onemogućili da brod padne u ruke italijanskim okupatorima. Zbog vanrednih mjera vezanih za pandemiju korona virusa Podružnica Tivat ne može da obilježi ovaj dan na uobičajeni način, izlaskom u odorama i polaganjem vijenca na spomenik Spasića i Mašere, zajedno sa  delegacijama Mornarice VCG, UBNOR-a i Opštine Tivat, boračkih organizacija primorskih gradova, studenata iz Doma studenata „Spasić i Mašera“ iz Dobrote i učenika Srednje mješovite škole „Mladost“ iz Tivta. Nadamo se da će biti moguće na uobičajeni način proslaviti Dan Bokeljske mornarice”, poručio je Admiral Bokeljske mornarice Kotor Antun Sbutega.

Bokeljska mornarica Kotor- podružnica Tivat podsjeća članove i postovaoce da 17. april obilježava kao svoj dan

Proslava Dana opštine Tivat 2018.

“Na taj dan, 1974. godine, u nasem gradu formirana je podruznica najstarije organizacije pomoraca na svijetu. Tivatski mornari, podoficiri i oficiri Bokeljske mornarice za svoj su dan izbrali datum kada su se u istoriju heroja na moru upisali Milan Spasić i Sergej Mašera, birajući valu Zagreb u Tivatskom zalivu za svoje posljednje odrediste na putu casti, sto ih je zauvijek upisalo u istoriju nasih naroda. Slava im i hvala!

Iako su Tivcani, osobito Lastovljani, vjekovima učestvovali u radu drevne Mrnarice, od 17.aprila 1974. s imenom svog grada participiraju u prakticiranju vjekovnih tradicija bokeljskih mornara pod krovnom organizacijom, koja vije barjak grada iz kojeg je potekla- drevnoga Kotora.

Svim članovima i postovaocima cestitamo Dan Bokeljske mornarice- podruznice Tivat, uz zelju da sto prije svi skupa na Pinama zatancamo uz Kolo svetog Tripuna i krilaticu organizacije, koja svojom punocom najbolje govori upravo u teskim vremenima: Fides Ed Honor!” – kaže se u saopštenju Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor- Podružnica Tivat

Najčitanije