Crna Gora uskoro dobija prvog magistra hidrografije

Gloginja po diplomu u Ameriku

Gloginja (treci slijeva) sa polaznicima škole na USM

Na osnovu saradnje Ministarstva odbrane Crna Gore i Kancelarije za odbramenu saradnju SAD-a u Podgorici, oficr Mornarice VCG, kapetan korvete Branislav Gloginja je upućen na intenzivne jednogodišnje postidplomske studije iz hidrografije na Univerzitetu Southern Mississippi (USM), koji se nalazi u okviru NASA  Stennis svemirskog centra gradu Galfport.

Troškove školovanja Gloginje koji će tako posati prvi crnogorski magistar hidrografije, pokriva Vlada SAD. Hidrografija je grana primjenjenih nauka koja se bavi mjerenjem i opisom fizičkih karakteristika okeana, mora, obalnih područja, jezera i rijeka sa primarnim ciljem sigurnosti plovidbe. U Crnoj Gori ovlašćena i nadležna institucija koja vrsi ove poslove je Sektor za hidrografiju zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju CG. Sektor za hidrografiju i okeanografiju ZHMS koji predvodi Gloginja, čini mješoviti civilno-vojni sastav koji  uspješno vrši hidrografske premjere na moru, jezerima i rijekama za potrebe državnih i privrednih subjekata, kao i specijalne vojne premjere zajedno sa Mornaricom VCG.

Rad na istraživačkom brodu

Inače, u SAD-u postoje samo dva Univerziteta koji školuju hidrografe, a  USM je ovu vrstu studija zapčeo još 1999. godine. Ove studije su akreditovane od strane Međunarodne Hidrografske Organizacije IHO, te osim diplome magistra hidrografskih nauka, koje dodjeljuje USM,  IHO nakon završenog školovanja, kandidatu dodjeljuje diplomu o stečenom zvanju Hidrografa A kategorije. To je ujedno i najviše zvanje koje dodeljuje IHO.

Hidrografske postdiplomske studije traju dvije godine, ali za studente čije finansiranje pokriva  Ministarstvo odbrane SAD ili IHO što je slučaj sa Branislavom Gloginjom, školovanje je godinu dana sa istim brojem predmeta, praktičnih vjezbi i  ispita kao  i za ostale studente. Pri tome oni dobijaju priliku da rade sa najsavremenijom specijalnom tehnilkom opremom jer USM raspolaže sa najnovijom generacijom višesnopnih ultrazvučnih dubinomjera (multibima), GNSS i GPS sistema za pozicioniranje, ultrazvučnih radara za praćenje plime i oseke, daljinski vođenih ronilica (ROV) za geofizička i batimetrijska snimanja, autonomnih podvodnih vozila  (AUV), LiDAR sistema, topografskih laser scanner sistema, okeanografskom opremom, kao i sa tri čamca  opremeljena za   batimetrijski premjer, te posebnim istrazivačkim brodom R/V “Point Sur”.

Istraživački brod POINT SUR na kjem je povremenuo ukrcan Gloginja

Zanimljivo je da sttudenti, radeći u praksi sa tom opremom i plovilima, obavljaju hidrografske premjere djelova akvatorijuma u Meksičkom zalivu, a njihovi rezutati, karte koje su izradilii izvještaji o premjerima, potom se šalju Kancelariji za obalne prmejere američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) koja ih procjenjuje i ako ih smatra prihvatljivim, na osnovu tih podataka ažurira pomorske karte SAD.     Neki od 200-tinak osoba koji su do sada magistrirali hidrografske nauke na USM –u su i direktor Italijanskog Hidrografskog Instituta, kontraadmiral Luigi  Sinapi  sa kojim Mornarica VCG i ZHMS imaju odličnu saradnju, te direktor Agencije za pomorsku sigurnost NGA (National Geospatial  Intelligence Agency )  SAD, kapetan bojnog broda Brian D. Connon.

Poslije završenih studija u SAD, kapetan korvete Gloginja ce biti prvi magistar hidrografskih nauka u Crnoj Gori. On je inače, prije tri godine završio šestomjesečno školovanje za hidrografa B kategorije , takođe u SAD-u.

Podizanje autonomne ronilice na plaubu POINT SURA

“Izgradnjom marina, podmorskih instalacija, početkom geofizičkih i geotehničkih snimanja na istraživanju plina i nafte u Jadranu, razgraničenja na moru, potrebom za izradu separacionih zona plovljenja u Bokokotorskom zalivu, sidrištu Luke Bar, kao i novih elektronskih navigacijskih karata,  povećanjem broja uplovljenja vojnih i civilnih brodova nakon prijema Crne Gore u NATO,  upravljanjem obalnim inženjeringom,  porastom nivoa mora, evidentna  je  potreba za  daljim razvojem  i unapredjenjem hidrografske službe Crne Gore.”- kazao je nam je Gloginja, podsjećajući da se ta služba osim kroz napore Ministarstva odbrane i njegove saradanje sa SAD, razvija i  preko “civilne kompomnetne” – odnono ZHMS.

Tako će na osnovu Memoranduma o saradnji sa  Južnokorejskom Hidrografskom i Okeanografskom  Agencijom (KHOA), koji je lani u Busanu  potpisao direktor ZHMS mr Luka Mitrović, ove godine u junu mjesecu na šestomjesečno školovanje  za hidrografa B kategorije u Južnu Koreju biti upućen mr Radovan Kandić,. On je inače, 2015. završio četvoromjesečno školovanje za nautičkog kartografa u Velikoj Britaniji, takodje akreditovano od strane IHO-a. kandičevo školovanje u Južnoj Koreji će finansirati KHOA.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.