9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Budvi se može plaćati bitkoinom

Dukley-Beach Lounge

Kompanija ” Strateks” Nila Emilfarba omogućila je klijentima u Crnoj Gori plaćanje usluga i prizvoda ovom kriptovalutom, čime je postala prva kompanija na Balakanu koja je prihvatila digitalni novac kao validno platežno sredstvo, prenosi agencije Srna.

Već od ove nedelje moguće je bitkoinom plaćati u restoranu “Dukley beach lounge”, kao i budvanskoj marini, ali i kupiti nekretninu u luksuznom kompleksu.

Plaćanje se obavlja putem neke od zvaničnih aplikacija i novac koji je predmet transakcije se automatski konvertuje u eure. Prema zvaničnim podacima, u svijetu je trenutno aktivno samo 10 000 ovakvih platnih mjesta.

Ovu decentralizovanu kriptovalutu ne kontroliše nijedna vlada ili centralna banka, ali nisu ni garant njegove vrijednosti.

Nedavno je o toj virtuelnoj valuti odbranjen prvi naučni rad u Crnoj Gori, a autorka Ana Nives Radović iz Kotora za Radio Slobodna Evropa kaže da je nastanak bitkoina dijelom posljedica pada povjerenja u banke nakon velike krize.

“Upravo to što je decentralizovan i što iza bitkoina ne stoji nikakva institucija, zaintrigiralo je javnost koja je od 2008. do danas bila svjedok brojnih nezakonitih i nepravičnih radnji koje su banke preduzimale prema tzv. običnom čovjeku, a on je u postkriznom vremenu izuzetno stradao od kamatnih stopa, gubljenja štednje i sl. Zato imamo pad povjerenja u takve institucije i sve manji broj građana širom svijeta vjeruje bankama”, ocjenjuje Ana Nives Radović.

I dok zagovornici bitkoina o njemu govore kao začetku revolucionarnih promjena u finansijskom svijetu, pojedini čelnici svjetskih institucija ga opisuju kao špekulativnu monetu i indeks pranja novca. Tako je nedavno iz najveće američke banke poručeno da je bitkoin “prevara”.

No, Radović ocjenjuje da, nakon skoro deceniju postojanja, on može nestati, jedino usljed tehnološkog zaostajanja.

“On više nije toliko tehnički izdržljiv, kao što je to, recimo, kriptovaluta eter ili neke koje tek dolaze. Dakle, iz tog ugla se može govoriti da je bitcoin prevaziđen i da dolaze neke naprednije kriptovalute. Ali, ne možemo govoriti o tome da on nema smisla, jer ga je vrijeme za skoro deceniju postojanja potvrdilo”, ističe Radović.

Najčitanije