15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva se priključila svjetskom pokretu gradova usmjerenom ka energetskom i klimatskom održivom razvoju

Budva se u Beču priključila najvećem svjetskom pokretu gradova usmjerenom ka energetskom i klimatskom održivom razvoju

Krapović u Beču

Na poziv gradonacelnika Beca, dr Michaela Haupla, predsjednik Opstine Budva Dragan Krapović, prisustvuje najvecoj evropskoj konferenciji za odrzivi razvoj gradova.

U pitanju je najveci skup donosioca odluka koji aktivno i posveceno ucestvuju u procesu usmjeravanja gradova ka odrzivom razvoju.

Konferenciju “URBAN FUTURE” otvorila je zamjenica gradonacelnika Beca, Maria Vassiliakou, a uvodnom izlaganju prisustvovalo je više od 30 gradonačelnika, veliki broj interdisciplinarnih eksperata kao i brojni predstavnici kompanija i javnih institucija. Zamjenica gradonačelnika Beča je u uvodnom izlaganju prenijela iskustva u vođenju ovog grada, ali i pružila podršku svim prisutnim gradonačelnicima u budućim koracima ka održivom razvoju grada.

Krapović u Beču

Ovom prilikom, predsednik Opstine Budva Dragan Krapović, potpisao je Sporazum gradonacelnika za klimu i energiju koji je svečano promovisan na konferenciji.  Tako da se Budva pridruzila zajednici vise od 7000 gradova u kojima zivi vise od 250 miliona stanovnika, a osnovni cilj ovog najveceg globalnog pokreta gradova jeste smanjenje uticaja štetnih gasova na životnu okolinu, te omogućavanje građanima pristup sigurnoj održivoj i povoljnoj energiji. Takođe, gradovi potpisnici Sporazuma se obvezuju na djelovanje koje će podržati smanjenje efekta staklene bašte za 40 % do 2030. godine, te usvajanje zajedničkog pristupa ka ublažavanju efekata klimatskih promjena.

Predsednik Opštine Budva je na konferenciji takođe imao i niz bilateralnih susreta sa drugim gradonačelnicima i predstavicima gradova.

Najčitanije