17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva Go Green – održivo upravljanje zelenim površinama u opštini

Budva foto Boka News

Dan Planete Zemlje 22.april – savršen je za početak zajednička inicijative opštine Budva i UNDP-a u Crnoj Gori – valorizacije zelenih površina u opštini.

Cilj je da se kroz participativni proces, i uz veliko učešće građana Budve uz međunarodnu ekspertizu sakupe vrijedni predlozi za valorizaciju zelenih površina u ovom gradu.

Inicijativa koja će trajati do kraja novembra 2018. godine, predviđa da se građani Budve anketiraju kako bi se na najbolji način prepoznali i izabrali zeleni lokaliteti i pješački koridori koji se najviše koriste i imaju potencijala za dalji razvoj. Na osnovu rezultata ankete, i uz aktivno uključivanje javnosti, (tzv. Placemaking Workshops), građani će imati priliku da iznesu svoje predloge i sugestije kako da se odabrane lokacije učine atraktivnijim za djecu i odrasle. Na osnovu glasova građana, odrediće se prioritetna zelena zona u kojoj će se sprovesti konkretne intervencije -zasaditi sadnice, postaviti parkovski mobilijar, poboljšati javna rasvjeta i sl.).

Važno je motivisati građane da prepoznaju značaj očuvanja zelenih površina u gradu, daju svoje mišljenje i predloge kako bi boravak u zelenim zonama i pješački koridori postali dio naše svakodnevnice. Na ovaj način mijenjamo naše životne navike u cilju prihvatanja zdravih stilova života, usvajamo kulturu pješačenja, rekreacije i boravka u prirodi u samim gradskim jezgrima. Takođe, smanjujemo upotrebu privatnih automobila i manje zagađujemo vazduh i dajemo doprinos očuvanju životne sredine.

Planirano je i da se za već zaštićene zelene površine u gradu, Skupštini daju konkretni predlozi sa smjernicama za njihovu dalju zaštitu i čuvanje uz potencijalne mjere valorizacije, u skladu sa stepenom zaštite datog područja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije