Budva – Ekološki sertifikat dobiće deset hotela

Sa potpisivanja Memoranduma

U Budvi je u utorak potpisani Memorandum o saradnji između Turističke organizacije opštine Budva, Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori i deset hotela i apartmanskih objekata koji su ušli u proceduru dobijanja ekološkog sertifikata.

Turistička organizacija opštine Budva je za prvih 10 objekata koji su se prijavili na javni poziv, obezbijedila finansijska sredstva i ti su objekti oslobođeni obaveze plaćanja članarine za prvih godinu dana.
Hotel  ,,Grbalj”, ,,Kadmo”, ,,Atina”, ,,Kruna”, ,,Aleksandar”, ,,Monte Casa”, ,,Adria”, ,,Budva”, ,,Apartmani Blue Mediterranean” i ,,Alexandar Montenegro Luxury suites &spa”  ušli su u proceduru dobijanja sertifikata održivog poslovanja ekološki znak Evropske unije i pridružiće se porodici zelenih hotela kojih će u Crnoj Gori do kraja godine biti ukupno dvadeset.
“Pored ostvarenih ušteda i stvaranja imidža lidera u poslovanju, sertifikovani hoteli i apartmani dobijaju prednost u promociji i marketingu, kao i mogućnosti saradnje sa globalnim tur operatorima koji posebno vrednuju ekološke sertifikate”, kazali su iz UNDP-ja.

Stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP, Fiona Mekluni je kazala da je Crna Gora sasvojim prirodnim ljepotama savršena destinacija za privlačenje ekološki odgovornih turista.

Smještajni objekti koji posjeduju ekološki sertifikat su prednost koja može pomoći Crnoj Gori da postane prepoznata kao „zelena“ turistička destinacija i postane privlačna za nova tržišta.

,,Opština Budva je ispred svih, jer je prepoznala značajan potencijal pružanjem finansijske podrške za sertifikaciju 10 hotela. Na taj način se potvrđuje, da odgovorne institucije u službi građana, u svom radu stavljaju veći naglasak na standarde održivosti i osiguranje zelenog rasta. Takođe, na taj način se stimuliše uključivanje privatnog sektora u vodeće trendove primjene ekološki odgovornih praksi”, kazala je Mekluni.

Predsjednik opštine Budva Dragan Krapović, istakao je da je za Budvu, kao turističku destinaciju, učešće u projektu Razvoj niakokarbonskog turizma od velikog značaja.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.