10 C
Kotor

Slušaj online radio

Buđelar opozicionara tanji nego kod kolega s vlasti

Predsjednik najuticajnije lokalne opozicione stranke – Tivatske akcije, profesor Mirko Kovačević, je nezaposlen i mjesečno zarađuje 160 eura kao odbornik

Tivat -foto A. Marković

Za razliku od svojih kolega – prvaka opštinskih odbora partija članica vladajuće koalicije (DPS, SD i HGI) koji većinom vrlo pristojno zarađuju na funkcijama u lokalnoj upravi ili državnim preduzećima gdje su članovi organa rukovođenja, opozicionari u Tivtu gotovo da jedva preživljavaju. Pokazuju to podaci iz imovinskih kartoma čelnika opozicionih partija ili grupa birača, objavljeni na sajtu Agencije za spriječavanje korupcije.

Tako je naprimjer, predsjednik najuticajnije lokalne opozicione stranke – Tivatske Akcije, profesor Mirko Kovačević nezaposlen i osim odborničke nadoknade od 160 eura mjesečno, nema drugih zvaničnih primanja. Kovačević je lani kao odbornik u SO Tivat zaradio ukupno 1.920 eura, što je tačno deset puta manje nego što je naprimjer, lani na ime plate iz opštinske kase primila gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS). Za razliku od nje koja lično ili preko supruga raspolaže značajnim nekretninama među kojima su kuća i dva stana, Kovačević na svoje ime ima samo polovinu porodične kuće od 144 kvadrata koju je naslijedio.

Slično je i sa Kovačevićevim partijskim kolegom – drugim odbornikom TA, dr Miomirom Abovićem koji na svoje ime nema upisanih nekretnina, a živi u majčinom stanu od 81 kvadrat. Abović je profesor na Fakultetu za crnogorski jezik na Cetinju gdje je lani radio za platu koja se kretala od 500 do 752 eura mjesečno. Obojica odbornika TA nemaju nikakvu značajniju pokretnu imovinu osim bogatih biblioteka.

Predsjednik i odbornik Bokeškog Foruma Andrija Petković    radi ko novinar u lokalnom javnom servisu Radio Tivat za platu od 582 eura. Na sebe nema upisanh nekretnina, posjeduje automobil „hjundai“ iz 2004. i vraća gotovinski kredit od 18.000 eura. Predsjednik OO DSS Dejan Risančić prima platu od 300 eura u svojoj privatnoj firmi u kojoj je zaposlen, a toliko iznosi i mjesečno primanje nejgove supruge. Risančić je vlasnik dvije kuće od po 126 kvadrata, dvije ruševine od 71 i 54 kvadrata, te skoro 30 hiljada kvadrata šume i livada, što je sve naslijedio. Naslijedio je i automobil „foksvagen pasat“ iz 1999., kupio je morocikl „aprilia“ iz 2008., a supruga mu vozi „reno klio“ star 22 godine. Donedavni čelnik OO SNP Tivat Nebojša Vukasović na svoje ime nema upisanih nekretnina a pored odbornilke nadoknade od 160 eura mjesečno, jedini prihod mu je bilo 150 eura koliko je mjesečno dobijao kao predsjednik OO SNP Tivta. Na suprugu su upisani stan od 55 i polovina poslovnog prostora od 30 kvadrata, a Vukasovići voze „opel zafiru“ i „mercedes A klase“, oba iz 2002.

Predsjednik grupe birača „Arsebal za Tivat“ Budimir Cupara u Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora prima platu od 795 eura, a u privrednom druptvu „E-projekt“ iz Kotora još i mjesečnu naknadu od 63 eura. Pored redovne odborničke nadonkade, Cupara je lani kao član Odbora za statut i propise SO Tivat ukupno za godinu dana primio nepunih 176 eura. Vlasnica stana od nepuna 53 kvadrata je njegova supruga, a na Budiimira Cuparu se vodi građevinsko zemljište površine 511 kvadrata. On vozi reno megan iz 2009. i ladu 110 iz 2001., a prijavio je da posjeduje i lovački karabin i revolver „crvena zastava“. Cupara vraća dva stambena i jedan gotovinski kredit u ukupnom iznosu od skoro 10.000 eura.

Predsjednik OO SDP Tivta Krsto Bošković od 2016. nije javni funkcioner. On je do maja prošle godine primao platu u Opštini kao bivši predsjednik lokalnog parlamenta na što je imao zakonsko pravu u roku od 12 mjeseci od odlaska sa funkcije. Od tada, Boškovič je već 12 mjeseci na evidenciji Biroa rada gdje prima naknadu za nezaposlene jer mu lokalna DPS-SD-HGI vlast nije dozvolila da se vrati na nekadašnje svoje radno mjesto u tivatskom Vodovodu, odakle je dok je SDP bio u lokalnoj vlasti, Bošković svojevremeno prešao u Opštinu. On je vlasnik kuće u izgradnji od 260 kvdrata i placa od 960 kvadrata, dok se na suprugu vodi stan od 56 kvadrata i četvrtina kuće od 180 kvadrata. Bokovići imaju „forda“ iz 2010 i „pasata“ uz 2004. Te motornu brodicu „ beneto antares“  iz 2010. a vraćaju ukupno četiri stambena i potrošačka kredita u vfijednosti od skoro 46 hiljada eura.

VLAST DOBRO ŽIVI OD OPŠTINSKE I DRŽAVNE KASE

Predsjednik OO DPS Tivta Siniša Kusovac kao potpredsjednik Opštine lani je mjesečno zarađivao 1.135 eura. Prijavio je stambeni kredit od 52.000 eura,  iako će u skladu sa odlukom opštinske stambene komisije koja mu je dala kredit, morati da u narednih 20 godina u gradsku kasu od toga vrati samo 14.560 eura. Iako je lani, po osnovu dokumentacije koju je priložio za dobijanje opštinskog stambenog kredita, Kusovac postao zvanični vlasnik „stana u izgradnji“ od 80 kvadrata u Mažini, on tu nepokretnost nije evidentirao u kartonu koji je predao ASK. Njegova supruga sa platom od 270 eura, svaki mjesec izdvaja po 220 eura za vraćanje gotovinskog kredita od 3.000 eura, a na njeno ime upisan je i automobil „fiat panda“ iz 2007.

Predsjednik OO HGI Ilija janovič kao potpredsjednik Opštine zarađuje 1.187 eura i još 250 eura mjesečno kao član Predsjedniptva HGI. Njegova supruga radi za platu od 300 eura u doo „Perla“ iz Herceg Novog. Janovići nemaju upisanih nekretnina na sebe, ušteđevine ili kreditnih obaveza, a posleduju tri automobila –„fuat punto“ iz 1995.,  te „seat altea“ i „suzuki svift“ iz 2007, kao i akcije u više crnogorsjih preduzeća.

Čelnik OO SD Tivta Zdravko Mitrović član je Odbora direktora državnog preduzeća „Aerodromi Crne Gore“ gdje mjesečno zarađuje 750 eura.    On je kao „ukovodilac električne komande“ zaposlen u CGES-u gdje prima 960 eura mjesečno, a supruga mu radi u neimenovanom privrednom društvu za platu od 240 eura. Mitrović ima stan od 81 kvadrat, privatnu firmu „M.M. Beauty Company“,  vozi „pežo 207“ iz 2008. i vraća dva kredita od ukupno 43 hiljade eura.

Izvor:S.L

Najčitanije