12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Boneti uvodi putnički saobraćaj brodovima na elektro i hibridni pogon u Boki ?

Animacija većeg hibridnog trimarana

Kompanija „International Grants and Conuslting“ (IGC) registrovana u Podgorici, iza koje stoji italijanski biznismen Rikardo Boneti, pokrenuće biznis prevoza putnika brodovima na hibridni pogon unutar zaliva Boke Kotorske.

Boneti je za taj projekat već dobio podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma koje je u uvođenje redovnog brodskih tramsporta putnika unutar zaliva Boke brodovima na električni ili kombinovani dizel-električni pogon, prepoznalo mogućnost da Crna Gora ispuni dio svojih obaveza iz EU agende a koje se tiču ekologije i smanjenja emitovanja gasova kojj doprinose efektu staklene bašte.

Pilot projekat na koji je saglasnost dao resor ministra Pavla Radulovića (DPS) podrazumijeva da IGC finansira izgradnju ukupno devet novih trimarana na hibridni pogon, a koje će po sopstvenom projektu i konstrukciji, izgraditi brodogradilište Monte Marine Yachting iz Kotora.

Izgradiće se četiri veća trimarana dužine 23 i širine 6,8 metara, koje pogone po dva dizel motora snage 120 kilovata i dva elektromotora snage po 12 kilovata. Brodovi imaju i 30 fotonaponskih panela kojima će energiju sunca pretvarati u električnu za dopunjavanje svoja dva seta od po 16 kristal-polimernih baterija kapaciteta po 200 amper-sati. Baterije će bez dopunjavanja energijom sunca ili sa elektro mreže preko ukupno 4 stanice za dopunjavanje (Kotor, Tivat, Herceg Novi i Risan), brod kapaciteta 60 putnika i dva člana posade, moći da neprekidno pokreću čak 10 sati.

Sličan sistem pogona samo bez dizel-agregata i sa baterijama nešto manjih performansi predviđen je i za ukupno 5 manjih trimarana kapaciteta 30 putnika sa jendim članom posade. Ovi elektro-brodovi dužine po 16,5 i širine 5,6 metara, saobraćaće na liniji Kotor-Sveti Stasija-Muo-Dobrota- Stoliv-Perast kao i na liniji Perast-Morinj-Risan. Veći hibridni trimarani voziće na liniji Herceg Novi-Tivat-Lepetane-Perast. Projekat koji će realizovati Bonetijev ICG podrazumijeva i izgradnju i opremanje ukupno 13 pristaništa u raznim mjestima duž obale Boke.

Opština Tivat je već sa tom kompanijom potpisala memorandum o saradnji za realizaciju prijekta „Održivi vodeni transport“, a po kome će IGC obezbjediti sredstva, dok će lokalna uprava pomoći u dobijanju svih potrebnih dozvola i saglasnosti državnih organa za njegovu implementaciju, te podržati promociju prijekta na lokalnom i međunarodnom nivou.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije