Bokobranu nagrada za građanski aktivizam

Priznanje za udruženje građana iz Boke

Sa dodjele nagrade Bokobranu

Inicijativa “Bokobran” , građansko udruženje iz Boke Kotorske, u kategoriji organizacija, dobitnik je ovogodišnje Nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam, koju je prije pet godina, u okviru Festivala filma o ljudskim pravima – Ubrzaj, ustanovio Centar za građansko obrazovanje.

“Misija borbe za građanski koncept razumijevanja društva koji neće partijskim i drugim stegama ograničavati osnovna ljudska prava i slobode u današnje vrijeme je još presudnija, a isključivost prema neistomišljenicima ograničava društvene i lične potencijale”- poručila izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, otvarajući VIII Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2017, koji je zvanično počeo sinoć u KIC-u Budo Tomović, projekcijom filma “Žaba” bosanskog reditelja Elmira Jukića.

Nagradu za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji organizacija, ove godine, dobila je “Inicijativa Bokobran”, neformalna grupa građana posvećenih očuvanju prirodnog i kulturnog identiteta Boke Kotorske.

“Grupa beskompromisnih entuzijasta, građana i građanki različitih profesija- naučnika, novinara, IT stručnjaka, okupljena oko zajedničke strasti- zaštite lokaliteta nepoznatih i nedovoljno poznatih široj i naučnoj zajednici, uspjela je da u posljednjih par mjeseci sačuva od fizičkog uništenja jedno praistorijsko utvrđenje- gradinu Straišće, i pokrene još četiri inicijative za zaštitu ugroženih i potencijalno ugroženih lokaliteta na području Luštice i Grblja. Ovaj uspjeh spontanog i samoinicijativnog građanskog aktivizma dokazuje da upravo on nerijetko predstavlja posljednji branik- (bokobran) opšteg dobra pred interesima krupnog kapitala i inertnosti institucija koji može da bude ohrabrenje i inspiracija za sve nas”- istakla je Uljarevič obrazlažući odluku o ovoj nagradi.

Predstavnica Bokobrana, Antonela Stjepčević, kazala je da je nagrada veliko zadovoljstvo, ali i podstrek organizaciji da nastavi sa novim akcijama u cilju zaštite kulturnog i prirodnog identiteta Boke Kotorske, “jer to jeste naše ljudsko pravo i građanska obaveza”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.