Bokobran organizuje protest u Dobroti

Namjera da se u Kotoru „revitalizuje“ pješčana plaća koje tu nikad nije bilo, izazvala revolt NVO sektora

Dobrota Pallazi – foto Boka News

Inicijativa“Bokobran“ u okviru kampanje “NE!GradiNA”, pozivala  na miran građanski protest koji će prirediti u petak u Dobroti, na mjestu gdje firma Serzman Incorporated namjerava da gardi novu pješčanu plažu. Protest će se, na mjestu gdje je predviđena izgradnja novog kupališta, održati u SUBOTU, 17. marta sa početkom u pet minuta do dvanaest sati.

Nakon što je investitor pribavio sve tražene papire i saglasnosti nadležnih državnih organa, Opština Kotor izdala je kompaniji Serzman Incorporated dozvolu za izgradnju kupališta u Dobroti ispod nekadašnjeg kampa. Na mjestu bivšeg kampa, na placu od oko 6.800 kvadrata koji se nalazi iznad obalnog puta u Dobroti, Serzman Incorporated koji se dovodi u vezu sa Edinom Kolarevićem, sestrićem bivšeg premijera i liderom DPS-a Mila Đukanovića, već je sagradio veliko „turističko naselje“ nazavno Dobrota Pallazi. Izgradnju tog mamutskog objekta sa stanovima koji su nuđeni za prodaju na tržištu, prethodno je odobrila Vlada premijera Đukanovića, a ona je započeta u vrijeme dok je na lokalnoj vlasti u Kotoru bio DPS.

Uprkos tome što na tom mjestu, kao i nigdje drugdje u Dobroti, nikada nije postojala pješčana plaža, Serzman Incorporated je dobio sve potrebne saglasnosti državnih organa, uključujući i Upravu za zaštitu kulturnih dobara, da u sred UNCESCO zaštićenog područja i uporkos zvanilnom moratorijumu na gradnju u Kotoru, sagradi dvije nove velike betonske ponte dugačke po 30 metara i naspe nekoliko hiljada kubika šljunka i pijeska na potezu dužine oko 120 metara između njih, te na taj način „revizalizuje kupalište“. Ispod starog kamenog obalnog zida – parapeta na ovom jeste nekada je postojalo samo manje kupalište – drvena platforma na stubovima, ali nikada pješčana plaža površine nekoliko stotina kvadrata kakvu će sagraditi Serzman. PO UNESCO propozicijama, ali i Zakonu o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora,  u okviru tog zaštićenog područja ne može se mijenjati postojeća linija i vršiti nasipanje morske obale.

Dobrota Pallazi – foto FB

Projekat koji namjerava realizovati Serzman glatko je odbijen od najpozvanijih stručnjaka – onih iz Instututa za biologiju mora iz Kotora koji su septembra prošle godine na njega dali negativno mišnjenje istakavši da bi da na tom lokalitetu postoji drevna i zaštićena ribarska posta koju bi izgradnja klupališta uništila, a nasipanje mora šljunkom i pijeskom radi formiranja nove plaže, pogubno bi uticalo na morske organizme koji ovdje obitavaju – „u potpunosti i trajno uništilo živi svijet u moru koji će biti zatrpan ispod novih ponti i plaže, te promijenilo konfiguraciju i karakteristike morskog dna“.

„Može se konstatovati da nije dozvoljena izgradnja dijela predmetne lokacije, a pogotovo ne planirane južne ponte, postavljanje potona i privezišta za jahte. Stvaranje nove plaže i ponti i plažnih šankova itekako mijenjaju topografiju lokalnog terena“- stoji pored ostaloga u negativnom  mišljenju Instituta za biologiju mora koga potpisuju rukovodilac Laboratorije za bentos i zaštitu mora dr Vesna Mačić i direktor Instituta dr Mirko Đurović. Uprkos tome, nakon što su predstavnici Instituza u Komisjiji za procjenu eleborata o uticaju realizacije ovog projekta na životnu sredinu zamijenjeni biolozima iz Podgorice čija uža specijalnost nije morski ekosistem, kontroverzni Serzmanov projekat dobio je „zeleno svjetlo“ i radovi bi trebalo da uskoro počnu, ukoliko ih eventualno ne obustavi intervencija Urbanističko-građevinske inspekcije na kojoj insistira Opština Kotor, koja takođe ima negativan stav o gradnji nove pješčane plaže u Dobroti.

4 Komentari

 1. Svaka čast kotorskom urbanizmu na odobrenoj sagalasnosti za ovo novo bokeško čudo…dokazali ste da nastavlajte tamo gdje su prethodnici stali….užas, sramite se!

 2. Pobogu Aco ima para što da mu njemu i sestriću Kolareviću turisti idu na Jaz ili Pržno, to jest zaliv Trašte, (Yugosrpski ili prosrpski nazvano plavi horizonti) kad ih on može ugostit na plaži koje nijkad nije bilo a bit će je vjeru ti dajem jer on i pravi projekte. Koga je briga za šaku dolara to jest kako kažu za floru i faunu neznamo mi što je to razumiješ ti mene. E bonđorno ali dolje je predvidio Hotele u more ovo da ne povjeruješ. Kakav će bit Krupac kad ih vrate gore naj Monako nasvijet viđet ćeš. E vidite sad koliko je bog bio vidovit zamisli kad bi ovi vladali 300 godina đe bi im bio kraj možda u Argentini.Vratite nam one okupatore Kara Đorđeviće mrvicu su bili manje halapljivi mada bolje one katolike Nemanjiće.

 3. Petre,Traste je zaliv izmedju Ponte Kocista i Bigove, Przno je mala uvala u tom zalivu a Plavi Horizonti je bio hotel izgrdjen u toj uvali Przno. Sa tog hotela se pruzao pogled na otvoreno more cije se plavetnilo spaja sa nebeskim plavetnilom i pravi sliku Plavog Horizonta u daljini i po tome je hotel dobio ime.
  Zasto yugosrpski ili prosrpski naziv ne razumijem.
  Oni koji jednom sljegnu sa Krupca ti se vise ne vracaju pa makar i morali vjeru promjeniti kao za vrijeme Venecije i Austro-ugarske.
  A sto se tice Karadjordjevica ,Djordje Petrovic je poceo oslobadjanje Srbije pocetkom 19 vijeka ,pa su bili knajzevi pa po povratku iz Svajcarske i kraljevi Srbije pa Jugoslavije itd pa su sebi priustili da kupe plac od mjestana Pastrovica i izgradili vilu na Kraljicinoj Plazi 1930-tih.
  Mjestni sui m sa zadovljstvom prodali i jos Petrovac nazvali po kralju Petru I.
  Dok su danasnji kontravezni biznismeni 1990-tih bili u dzemperima a 2000-tih vlasnici vila po primorju, mislim da je razlika veca od mrvice.
  Karadjordjevici nisu oduzimali imovinu nego Agrarnom reformom djelili zemlju narodu i zemljoradnicima.
  Komunisti su oduzimali poslije 1945 a ovi poslije 1990-tih nisu vracali vlasnicima nego privatizacijom dodjeljivali naslednicima ovih koji su oduzimali u ime naroda.
  Stefan Nemanja jeste krsten po katolickom obredu to niko ne krije a miropomaznje je bilo po pravoslavnom obicaju.Njegov sin Sv.Sava poveo je srpski narod putem pravoslavlja mada je kroz istoriju bilo dosta Srba katolika ciji potomci to kriju (promjenili su i nacionalnost) a neke to progoni u posvjesti pa su kivni na Srbe.

 4. Žalosno je što se prirodno i kulturno dobro , zaštićeno kao UNESCO-va prirodna i kulturna baština, nakon 49 godina , našlo u situaciji da bude iz nje izbrisano. Ne znam da li će stručnjaci koji su dali saglasnost za : Verige, Kostanjicu, Perast, Biokovinu ( Kamp ), imati potrebu da se bave zaštitom prirodnih i kulturnih dobara, bar na području o kome je riječ? Tih dobara više neće biti. Ne, bar na području Kotorsko – risanskog zaliva. Koliko mi je poznato, neki od potpisnika su bili prisutni kada je Komitet UNESCO-a, jula 2016. godine, ozbiljno upozorio na ˇnekontrolisanu urbanizaciju područja Kotora .”
  NIKOLA V.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.