13 C
Kotor

Slušaj online radio

“Bokeljski, ekološki, održivo” na uzgajalištu školjaka u Orahovcu

Akcija čišćenja – Ljuta

“Bokeljski, ekološki, održivo” naziv je projekta koji će biti realizovan u petak 20. aprila od 10 do 14 sati na uzgajalištu mušalja i ostriga “Školjke Boke u Orahovcu”.

Program je pripremljen povodom petnaest godina firme DOO “Boka gard” te povodom obilježavanja Dana planete Zemlje.

“Obilježavajući petnaest godina postojanja firme DOO “Boka Gard” kao i 15 godina obilježavanja „Dana planete Zemlje” na plavoj njivi, uzgajalištu mušulja i ostriga „Školjke Boke”u Orahovcu (na lokaciji nekadašnje divlje deponije, a sad potpuno ekološko održivog uzgajališta) sa višegodišnjim saradnicima sprovešće dana 20.04.2018.g./petak, od 10 do 14 sati projekat pod nazivom “Bokeljski, ekološki, održivo”.

DOO “Boka Gard” i DOO “Školjke Boke” u saradnji sa: Š.C.”Kamelija”,Opštinom Kotor, Gimnazijom Kotor, O.Š. “Savo Ilić”, O.Š. “Njegoš” Kotor, sprovešće niz ekoloških aktivnosti gdje će učesnici aktivno raditi na:

-čišćenju obalnog dijela lokacije od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac,
-selektiranju otpada,
-čišćenju „pametne kuće” izgrađene od kamena i drveta,
-čišćenju solarnog sistema za snabdijevanje el. energijom,
-čišćenju vjetro generatora,
-čišćenju filtera za vodosnabdijevanje,
-prekopavanju komposta-organskog đubriva,
-čišćenju suvozidanog bazena za školjke i ponte,
-okopavanju i oplemenjivanju hidrofona zasađenog drveća i bilja na vodi.
Nakon sprovedenih ekoloških aktivnosti uz završetak druženja i ekološki čas svi učesnici će prisupiti degustaciji crnogorskog proizvoda pripremljenog od čistih, ispitanih, organskih školjki sa uzgajališta „Školjke Boke”.

Cilj projekta je da ukažemo da svi možemo dati svoj doprinos, kod sebe, u svom gradu, državi a da to bude ekološki održivo i da nama ne pripada planeta Zemlja nego da mi pripadamo njoj i samo u skladu sa prirodom možemo da opstanemo i spasimo sadašnjost radi budućnosti naših pokoljenja” – navodi se u saopštenju firme “Boka gard”.

Najčitanije