10 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljski đardini – Moljac desetkuje šimšir

Još jedan biljni moljac  – Cydalima perspectalis , napravio je ogromnu štetu u hercegnovskoj opštini.Napada šimšir  I do sada je desetkovao mnoge biljne ograde stare preko stotinu godina.  Šimšir vrlo sporo raste,  no to nadoknađuje dugim životnim vijekom koji može biti i do 600 godina. Donedavno tradicionalno se uzgajao kao ukrasni grm ili još češće kao “topijar” (oblikovana ukrasna biljka) bez nekakvih posebnih mjera zaštite od štetnih organizama. Grančice šimšira bile su ukras svatovskih kapa, odjeće, svatovskih konja i zaprege, I svadbenog doma.

Šimširov moljac (Cydalima perspectalis) je vrsta leptira iz porodice Crambidae. Porijeklom je iz Azije (Kina, Koreja i Japan), a u Evropi je prvi puta registrovan  u Njemačkoj 2006. godine, Na teritoriji Crne Gore šimširov moljac prvi put se pojavio  2014 godine u  opštini Herceg Novi, a kod nas se

Širi se prijenosom kontaminiranih sadnica i letom leptira. Leptir šimširovog moljca odlaže jaja s donje strane listova.

„Riječ je o jako invazivnoj vrsti koja ima 2-3 generacije godišnje, može uzrokovati potpunu defolijaciju i propadanje šimšira, koji predstavljaju veoma značajno hortikulturno bilje na teritoriji Crne Gore“, navodi ing. Mileva Marić, stručna savjetnica u oblasti zaštite bilja za Bokokotorski zaliv.

šimšir na Kamenom

Gusjenice su vrlo proždrljive, samo jedna za svog razvoja može pojesti do 45 listova, a na jednom grmu ih može biti i nekoliko stotina  Kada dođu do spoljnih djelova biljke štete su vidljive, ali tada je , najčešće već prekasno,  jer je došlo do potpune defolijacije“, objašnjava ing. Marić. Savjetuje da se prilikom pregleda šimšira  razmaknu grane i pogleda unutrašnjost biljke jer su tu vidljive prve štete i mlade gusjenice.Leptiri su dobri letači , pa su oni zaslužni za širenje štetnika na kraća rastojanja.

„Borba protiv  šimširovog moljca mora biti sveopšta sa kombinovanjem mehaničih I hemijskih mjera jer bez zajedničkog djelovanja možemo ostati bez jedne od najzastupljenijih I najomiljenijih ukrasnih biljaka“, poručuje ing. Marić.

Izvor:S. Kosić

Najčitanije