7 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica i Fašinada prezentovani u Bugarskoj

Fašinada 2016.

Dio nematrijalne kultulturne baštine Crne Gore, Fašina i Bokeljska mornarica, prezentovani su bugarskoj i evropskoj javnosti, u okviru izložbe “Nematerijalna kulturna baština Jugoistočne Evrope”, koja je otvorena u Sofiji.

Izložba je realizovana kroz saradnju Regionalnog centra za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope (UNESCO Centar II kategorije) u Sofiji i nacinalnih muzeja i ministarstava kulture, a na njoj je predstavljen izbor od po dva nematerijlna kulturna dobra zemalja regiona, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Bokeljska mornarica – kolo

Na više od pedeset fotografija prikazana je raznovrsnost nematerijlne kulture Jugoistočne Evrope, sa posebnim akcentom na elemenete folklora, narodnog izraza, znanja i umijeća koje lokalna zajednica baštini kao dio svoje tradicije i kulture.

Elementi nematerijalne kulturne baštine Crne Gore prezentovani na izložbi dobili su status nematerijalnog kulturnog dobra 2013. godine, na osnovu kriterijuma autentičnosti, integriteta i jedinstvenosti, te nesumljivog istorijskog i umjetničkog značaja.

Najčitanije