15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bogumila: Cvijet strasti

Ako je mimoza kraljica hercegnovske i bokeljske zime onda je bogumila  neprikosnovena kraljica ljeta. Ova raskošna, najčešće plameno crvena  cvjetnica  jednostavno voli sunce!

Koliko je ono raskošnije i jače toliko se ona više rascvjetava. Možda baš zbog toga  u različitim publikacijama i knjigama koje se bave govorom cvijeća,  a svaki cvijet ima više značenja, bogumili daju samo jedno – strast!  Osim plameno crvenih,  bogumilu možete prepoznati po kraljevski ljubičastim, nježno rozim pa čak i bijelim cvjetovima, ali čak i takva ona kazuje strast. Uspinje se  radoznalo uz kamene zidove, balkone, skale, prilično  svojeglava i u ove dane Miholjskog ljeta.

Bugenvilija rod grmastih penjačica iz porodice noćurkovki porijeklom iz Južne Amerike. Latinski naziv biljka duguje francuskom admiral i prirodnjaku Louis Antoine de Bougainvilleu koji je u 18. oplovio svijet i  iz Brazila donio bugenvile.

Rasadnici u Engleskoj i Francuskoj su veoma brzo počeli da šire ovu biljku po Evropi – pa čak i u Australiji. Tako su se ove lijepe penjačice raširile po cijelom svijetu. Njihova popularnost je i danas velika.

Na području Herceg Novog  bogumile su počeli  da gaje početkom  20  vijeka. Poznato je da se  u parku hotela “Boka” nalazilo nekoliko sadnica bogumile zasađenih 1935 godine.

“Ukrštanjem među vrstama dobijene su nove hibridne vrste i važni hortikulturni kultivar. U svijetu danas postoji oko 300 varijeteta različite boje cvjetova od bijele, žute, narandžaste preko crvene do ljubičaste.

Takođe postoje kultivari sa različitom bojom listova. Bogumile se mogu orezivati pa se danas veoma često mogu naći i razne topijarne forme bogumila (kugle, piramide)”, navodi inžinjerka pejzažne arhitekture Milica Berberović.

Bogumila

Ove tropske i suptropske drvenaste, zimzelene penjačice  dostižu visinu od 6 metara. Mogu podnijeti tople, suve lokacije sa temperaturom preko 37 Celzijevih stepeni. Dobro uspijevaju na bogatim, dobro dreniranim, kiselim zemljištima, a otporne su na sušu, posolicu i vjetar.

U đardinu Anteljevića u Herceg Novom cvjetala i zimi

Bogumile cvjetaju od kasnog proljeća do kasne jeseni. Ali u đardinu Anteljevića u Herceg Novom bogumila koja je donesena iz Južne Afrike cvjetala je nekoliko godina usred zime. Pošto je “došla” sa južne hemisfere koje ima ljeto kad je kod nas zima, bilo je potrebno vrijeme da se prilagodi novim uslovima. Danas cvjeta kao i sve ostale bogumile – tokom ljeta.

/Slavica Kosić/

Najčitanije