14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela – Otvara se prvo sklonište za djecu žrtve nasilja

Dom Bijela

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u sklopu Dječjeg doma Mladost u Bijeloj do kraja godine otvoriće prvo sklonište za djecu žrtve nasilja u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Iz ovog resora pojasnili su za naše novine da su odredili prostor u kojem će da borave djeca, te da će sklonište biti kapaciteta za šestoro mališana.

“To je standard da bude toliko djece. Dužina boravka zavisiće od individualnih potreba djeteta. Biće zaposleni stručnjaci”, istakli su kratko iz ovog resora.

Ovaj projekat, kako su naveli, realizovaće Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

“Sklonište će funkcionisati u skladu sa najboljim međunarodnim standardima. Ovo će biti prvo sklonište za djecu žrtve nasilja u Crnoj Gori”, kazali su oni.

Nakon što je nedavno brutalno ubijen petnaestomjesečni dječak nadležni su počeli intenzivnije da se bave pitanjem nasilja u Crnoj Gori.

U više navrata su na skupštinskim odborima konsultativno saslušavani ministri koji si nadležni za ovu oblast kada je, između ostalog, konstatovano da žrtve nasilja nijesu zaštićene u dovoljnoj mjeri kako bi trebalo.

Istaknuto je, takođe, da je u ovoj priči problematična svijest društva koje i dalje posmatra nasilje kao privatnu stvar.

Nedopustivo je, kako su poručili, da građani žmure na slučajeve nasilja koji se događaju u njihovom komšiluku, a da se to dešava potvrđuju i podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja o prijavama koje dobijaju centri za socijalni rad.

Prošle godine zabilježeno je 238 prijava na sumnju za zanemarivanje i nasilje nad djecom, dok ih je u 2016. bilo manje svega 165.

Najčitanije