Bespovratna podrška maslinarima

Maslina – sunset

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške za razvoj maslinarstva, kroz koji poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 60 odsto od ukupne investicije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, podrška se dodjeljuje za podizanje novih, revitalizaciju postojećih maslinjaka, nabavku opreme, upravljanje biljnim otpadom, podizanje podzida, kao i za privođenje neobradivog zemljišta poljoprivredi za sadnju maslina za ovu godinu.

“Kroz ovaj poziv poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ili 60 odsto od ukupne investicije”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se podržavaju investicije u cilju povećanja površina pod novim zasadima i boljeg iskorištavanja starih zasada.

Podrška nabavci opreme za maslinarstvo usmjerena je na osavremenjavanje proizvodnje, a poseban akcenat stavlja se na kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina, kao i na uređenje maslinjaka.

Maslinjak

“Korisnici podrške su fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i u Registar proizvođača maslina i/ili Registar proizvođača maslinovog ulja”, kaže se u saopštenju.

Prihvatljive investicije za podršku su kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka, nabavka sistema za navodnjavanje, namjenske opreme za maslinarstvo, materijala za zidanje podzida u maslinjacima, izgradnju basena za odlaganje biljnog otpada od masline-komine, kao i nabavka mašine za preradu komine.

Podrška se takođe daje za revitalizaciju maslinjaka i za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina.

“Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od vrijednosti investicije, osim za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina gdje iznosi do 60 odsto. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada EUR u toku godine”, precizirali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za podršku i, u zavisnosti od vrste investicije, potrebna dokumenta – dokaz o kupovini ili završenoj investiciji, zdravstvenoj ispravnosti sadnog materijala, kao i popunjene obrasce prije i/ili nakon završene investicije.

Maslina

Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. novembar.

Iz Ministarstva su podsjetili da su maslinarima na raspolaganju i druge mjere podrške iz Agrobudžeta

„Ove godine maslinari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu agrobudžetsku mjeru. To znači da se kroz ovaj javni poziv za podršku mogu usredsrijediti na podizanje novih zasada i njihovo osavremenjavanje, a takođe time im je na raspolaganju više sredstava u odnosu na prošlu godinu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj javni poziv, maslinarima na raspolaganju i direktna podrška po hektaru, odnosno subvencije za biljnu proizvodnju, gdje je iznos podrške ove godine povećan sa 160 na 180 EUR po hektaru.

„Takođe, na raspolaganju su im i mjere podrške koje se odnose na kopanje bunara, organsku proizvodnju, očuvanje genetičkih resursa“, dodaje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.