13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Besplatne komunalije u Tivtu za divlje objekte do 100 kvadrata

TIvat panorama I

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata u Tivtu površine do 100 kvadrata neće prilikom legalizacije plaćati naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, dok će oni čije su kuće površine do 200 kvadrata plaćati 50 odsto cijene.

To je predviđeno odlukom koju je lokalna Skupština usvojila na sjednici u četvrtak. Preciznije, riječ je o amandmanu koji je na odluku podnijela predsjednica opštine Snežana Matijević, piše Pobjeda.

Ona je u obrazloženju navela da su na taj način željeli da stimulišu postupak legalizacije.

“Razlozi su sadržani u potrebi da se vlasnicima bespravnih objekata osnovnog stanovanja ukupne površine do 200 kvadrata, omoguće povoljniji uslovi za plaćanje naknade, kao i da na taj način stimulišemo postupak legalizacije. Uzimajući u obzir i primjedbe građana tokom javne rasprave, smatrali smo opravdanim da uvažimo sugestije te da se i vlasnicima bespravnih objekata omogući povoljnost kao i kod legalnih graditelja u dijelu rješavanja stambenog pitanja”, objasnila je Matijević.

Teritorija opštine je podijeljena na šest zona. Visina naknade u IA zoni biće 210, a u I 172 eura po kvadratnom metru.

Cijena kvadrata u II zoni je 138, u III 104, IV 86, a u V zoni 60 eura po kvadratu. Za objekte do 250 kvadrata plaćaće se 60 odsto od cijena utvrđenih za pojedine zone.

Odlukom je predviđeno da vlasnici bespravnih objekata komunalije plaćaju u 120, a izuzetno, ako je objekat osnovnog stanovanja, u 240 mjesečnih rata.

U članu 7 Odluke navodi se da se za bespravne objekte naknada uvećava pet odsto ako se uvećani iznos plati jednokratno, da se za bespravne objekte naknada uvećava za 20 odsto ako vlasnik bespravnog objekta zahtijeva da i uvećani iznos plaća u ratama, a da se za bespravne objekte osnovnog stanovanja naknada uvećava 2,5 procenta, a može se plaćati jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama, u skladu sa zahtjevom vlasnika.

Na sjednici Skupštine opozicioni odbornici kritikovali su i odluku i Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata. Oni su ocijenili da je odluka diskriminatorska za građane koji su gradili legalno, uz građevinske dozvole i redovno plaćanje poreza.

Za legalizaciju stiglo 80 zahtjeva

Zahtjevi za legalizaciju mogu se podnijeti do 15. jula.

U Tivtu je, po riječima sekretarke za uređenje prostora i izgradnju objekata Tamare Furtule, do sada podnijeto 80 zahtjeva.

“Prema podacima iz katastra, koji nisu potpuno precizni, na teritoriji opštine je oko 2.500 bespravno podignutih objekata”, kazala je Furtula.

Najčitanije