8 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA perfomansom poziva na čuvanje mira

ANIMA
ANIMA

Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA iz Kotora će i danas na Trgu od oružja u Kotoru organizovati performans “Sačuvajmo mir”.

“Prošle su dvije sedmice od protesta koji su se završili nasiljem, a da državne institucije nisu imenovale odgovorne osim što su prozvale poslanike, organizatore protesta i predložili skidanje njihovog imuniteta. Ovakva situacija izaziva strah kod građanstva od daljeg produbljivanja krize, od nasilne odmazde koja može biti izvršena nad neposlušnima, ali i od ozbiljne ugroženosti prava na javno izgovorenu riječ ili mirno okupljanje građana zbog nezadovoljstva političkom i ekonomskom situacijom u zemlji“, poručuju iz ANIMA.

“Na djelu je standardna manipulacija svođenja kompleksne društveno političke dinamike na nacionalističku matricu u kojoj se sve razlike svode na crno-bijelu sliku divljačke agresije i herojske odbrane države. Dodatno uznemirava angažovanje ‘intelektualaca’ koji ukazuju na naše ‘mentalitetske karakteristike’ i sadašnju situaciju interpretiraju isključivo u vezi sa istorijskim traumama. Ne čuje se dovoljan broj glasova koji iskreno i ubjedljivo pozivaju na međuetničku i međukonfesionalnu toleranciju i stabilnost u državi“, napominju iz kotorske nevladine organizacije i naglašavaju “važnost promišljenog i odgovornog pokretanja političkih promjena mirnim putem, bez nepotrebnog konfrontiranja i lažnog patriotizma“.

Performans “Sačuvajmo mir” počeće u 17 i trajaće do 18 sati.

Najčitanije