Anima: afirmisanje vrijednosti antifašizma, slobode, ljudskosti

Anima
Anima

Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma 9.novembar – obilježava se u čast sjećanja na Kristalnu noć 1938.g kada se širom Njemačke desio progon jevrejskih građana i građanki, više od 90 Јеvrеја је ubijeno а око 30000 је deportovano u koncentracione logore što je praktično bila najava Holokausta.

Širom svijeta se obilježava ovaj datum. Sjećanje na žrtve i antifašističke vrijednosti obavezuju nas da skrenemo pažnju na zabrinjavajuće pojave u Crnoj Gori koje sve više poprimaju fašisoidno lice i ne samo u Crnoj Gori, nego na prostoru cijele Evrope, navodi se u saopštenju NVO Anima.

Od izuzetne je važnosti sjetiti se u današnjem vremenu antifašističkih vrijednosti i borbe protiv antisemitizma ali i svih ostalih izama koji najčešće na ovim protorima jesu politički programi i koji pokazuju javno svoje zloćudno lice. Antifašistima/kinjama i atesitima/kinjama treba građansko pravo na javnost jer je ono danas ugroženije nego ikada ranije, afirmisanje vrijednosti antifašizma, slobode i bezuslovne ljudskosti. To se umnogome razlikuje od borbe za izjednačavanje nacionalizama i onih koji su ušli u kolaboraciju sa fašistima i okupatorima što ukazuje na opasnost da se istorija ponovi na našem prostoru, navodi se na kraju saopštenja aktivistkinja NVO Anima

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.