13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Aerosmurf“ u spomen na jubilej – 60 godina nastanka Štrumfova

Aerosmurf u Tivtu

Aerodrom Tivat u srijedu poslijepodne je posjetio jedan neuobičajeni vazduhoplov – „Aerosmurf“, kako se zvanično zove specijalno ukrašeni „airbus A-320“ kompanije „Brusssels Airlines“. Vazduhoplov belgijske kompanije koji je juče letio na direktnoj liniji Brisel- Tivat-Brisel, nosi poseban tzv. livery – dizajn spoljašnjosti, posvećen poznatim crtanim junacima Štrumfovima.

Avion registracije OO-SND ofarban je prije par mjeseci u ovu specijalnu kolor-šemu, u spomen na jubilej – 60 godina nastanka Štrumfova čiji je autor belgijski animator Peyo, a koji su jedan od globalno najprepoznatljivijih simbola Belgije. Čak je i unutrašnjost ovog aviona specijalno dizajnirana u „štrumf-fazonu“, a na donjem dijelu trupa letjelice iscrtani su u položaju kao da se žele ušunjati u avion, i antagonisti simpatičnih malih plavih stvorenja- zli čarobnjak Gargamel i njegov mačak Azrael.

Da bi se napravilo ovi svojevrsno leteće umjetničko djelo, trebalo je 14 dana rada majstora-farbara koji su pritom potrošili ukupno 420 litara farbe 28 raznih boja, 4.500 kvadrata papira za zaštitu prilikom farbanja i 24 kilometra selotejpa za njegovo fiksiranje na podlogu.

Dizajn „Aerosmurfa“ (Aeroštrumfa) koji u ovakvom izgledu leti od 28.marta, potpisuje umjetnica Marta Maskelani, a on je izabran u avgustu prošle godine, na konkursu koji je raspisao „Brussels Airlines“ i koji je privukao više od 1.400 radova raznih umjetnika i dizajnera.

Aerosmurf u Tivtu

Dolazak „Aerosmurfa“ iz Brisela pobrao je nepodijeljene simpatije među osobljem , ali i putnicima na tivatskom aerodromu.

Izvor:S.L

Najčitanije