500 godina kotorskog karnevala: Fešta za vikend

Karneval

Tradicionalni zimski kotorski karneval ove godine slavi 500 godina postojanja.

“KOTORSKI KARNEVAL”
(Iz doktorske disertacije Stanke Janković-Pivljanin)

„Najstarija dokumenta do kojih smo došli tokom novijih istraživanja u kotorskom Arhivu svjedoče o najmanje petovjekovnoj, a vjerovatno i starijoj, tradiciji kotorskog karnevala.
Naime, u Sudsko-notarskim spisima, u dokumentu od 11. februara 1508. godine, na italijanskom jeziku, zabilježeno je da izvjesni Luka Nikole Bolica izdaje jednu oranicu u Dobroti u godišnji najam za određenu količinu žita o Ilindanu, kao i tri dara – „praseću glavu o Božiću, jarića o karnevalu i jagnje o Uskrsu“ . Dakle, karneval se pominje kao važna vremenska odrednica, kao praznik, uz Božić, Uskrs i Ilindan“.

Kotorski karneval 2015.

Dječiji maskenbal na programu je danas od 15 časova u PC „Vukšić,“ a od 19 sati mažoretke „Fešta“ održaće XXII samostalni koncert, pod nazivom Svi smo mi fešta“,  u Velikoj sali Kulturnog centra.

Veliki maskenbal biće u subotu 10. februrara u poslovnom centru „Vukšić“ sa početkom u 21 sat. Goste će zabavljati The Grupa i Tri kvarta.

Tradicionalni zimski kotorski karneval održaće se u nedjelju 11.februara sa početkom u 15 sati. Karnevalska povorka kretaće se glavnom gradskom saobraćajnicom, od zgrade bivšeg hotela „Fjord“ do Kamelije, preko Tabačine i na sjeverna gradska vrata će ući u Stari grad.

Saobraćaj će biti zatvoren trasom kojom će se kretati karnevalska povorka, u periodu od 15 sati do 17 sati i 30 minuta. Suđenje karnevala biće na Trgu od oružja, a  spaljivanje na Maceu.  Mole se građani da uklone svoja vozila, na potezu od cvjećare prema restoranu „Galion“ (u dužini od 100m) kako bi se izbjegla mogućnost  njihovog oštećenja i na Tabačini, od Šoping centra „Kamelija“ do zgrade Elektrodistribucije,  najkasnije do subote 10. februara.

Kotorski karneval 2015.
Kotorski karneval 2015.

Karnevalski  program 11. februara počeće u podne, koncertom Ansambla Toć.

Nakon spaljivanja “krivca za sve nevolje Kotorana” u prošloj godini, fešta će se nastaviti na glavnom gradskom trgu, uz Tri kvarta, Who see i italijanski bend Terraros.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.