ULES – Aćimović se nezakonito miješa u izbor vd direktora RTHN

Herceg-Novi
Herceg-Novi

Unija lokalnih javnih emitera saopštila je da je predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović nezakonito predložila Savjetu RTHN izbor vd direktora. I u Agenciji za elektronske medije su ocijenili da je Aćimović na neprihvatljiv način izvršila uticaj i miješanje u rad Savjeta i dovela u pitanje njegovu nezavisnost u izboru direktora ili njegovog vršioca dužnosti., prenosi portal  www.cdm.me

Predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović je u dopisu upućenom Savjetu kao organu upravljanja u lokalnom javnom emiteru RTHN zahtjevala da se izvrši preregistracija i predložila po njenim riječima podobnog kandidata za vršioca dužnosti direktora.

Tim povodom je reagovala Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore i dopisom obavijestila Agenciju za elektronske medije, Ministarstvo kulture i Direktorat za medije, ali i Delegaciju evropske unije i Misiju OEBS-a u Crnoj Gori.

“Ovo je direktan pritisak na medije i uplitanje u rad organa upravljanja”, smatraju u ULES-u.

Unija lokalnih emitera smatra da je ovim činom direktno ugrožena sloboda medija, ljudske slobode zaposlenih, kao i da su prekršeni Zakon o elektronskim medijima i Zakon o medijima.

“Prekršeno je osnovno pravilo o nezavisnosti medija, napadnuta je novinarska profesija i temelji slobodnog i nezavisnog novinarstva”, navodi se u saopštenju Unije.

Tim povodom reagovali su i iz Agencije za elektronske medije uputivši zvanično mišljenje članovima Savjeta i predsjednicima Opštine i Skupštine Herceg Novi navodeći da je “predsjednica na neprihvatljiv način izvršila uticaj i miješanje u rad Savjeta i dovela u pitanje njegovu nezavisnost u vršenju jedne od ključnih funkcija, a to je izbor direktora ili njegovog vršioca dužnosti”.

Na upozorenja i dopise koji su im upućeni u protekla dva dana Predsjednica opštine i Savjet još nijesu reagovali, a iz ULES-a apeluju da ne održe sjednicu zakazanu za petak 25. decembar, kako ne bi i dalje kršili zakon.

Nataša Aćimović
Nataša Aćimović

Pomenuti dopis predsjednice Opštine Herceg Novi je upućen članovima Savjeta i kasnije je elektronskom poštom aktuelnoj VD direktora Dragani Zečević Plavanski koja je o svemu obavijestila Upravni odbor ULES i dostavila dokumentaciju i prepisku nadležnim organima u Crnoj Gori.

U tom dokumentu koji je pečatiran i potpisan od strane predsjednice Aćimović se preporučuje ko po njenom mišljenju treba da bude izabran na mjesto novog VD direktora, zbog kako se navodi “konstruktivnih predloga u dosadašnjoj komunikaciji sa predsjednikom”.

“Zbog činjenice da se radi o simptomatičnom slijedu događaja u Crnoj Gori, na koji smo upozoravali više puta, da se nakon promjene vlasti u pojedinim opštinama mijenjaju i organi upravljanja u lokalnim javnim emiterima, očekujemo da će ovo biti prelomna tačka u kojoj će se pokazati snaga institucija, sistema i zakona. Podsjećamo da su tako smijenjeni direktori u više gradova za posljednjih četiri godine od kada je Zakon o elektronskim medijima na snazi, a da su posljednji slučajevi bili u Beranama i Pljevljima. Što se može lako provjeriti i o čemu takođe posjedujemo posebnnu dokumentaciju”, stoji u saopštenju ULES-a.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.