“Izračunali smo koje će godine oceani i mora ostati bez ribe”

Naučnici obrađivali i podatke iz Jadrana

Ribari - foto Zoran Nikolić
Ribari – foto Zoran Nikolić

Istraživači su analizirali nekoliko vrsta podataka, kao i hiljadu godina istorije 12 obalnih regija širom svijeta, uključujući i Jadransko more

Za samo 43 godine, 2048., u oceanima našeg planeta više neće biti ribe. Do tog je zaključka došao međunarodni tim naučnika predvođen dr. Borisom Wormom iz Sveučilišta Dalhousie u Halifaxu. Oni su analizirali nekoliko vrsta podataka, kao i hiljadu godina istorije 12 obalnih regija diljem svijeta, uključujući i Jadransko more.

“Ovo nije predviđanje budućih događaja, ovo se sada događa”, istaknula je britanska istraživačica Nicola Beaumont. Uzrok tome je nestajanje ribljih vrsta zbog pretjeranog ribarenja, zagađenja, gubitka staništa i klimatskih promjena.

Već sada je 29 posto jestive ribe i plodova mora opalo za 90 posto.

No, ne radi se samo o pitanju prehrane ribom, već i o filtriranju toksina iz vode, što je važna funkcija vrsta koje žive u oceanima. Mnoge vrste tog jedinstvenog ekosustava štite obalu i smanjuju rizik procvata algi. Ključ opstanka je u raznovrsnosti morskog života, pa je svaka vrsta vrlo važna.

No, gubitak vrsta nije postupan, već se događa brzo i još se ubrzava. Ekolozi i ekonomisti uključeni u ovaj tim istraživača pozivaju sve na održivo ribarenje, kontrolu zagađenja, održavanje staništa i stvaranje većih oceanskih rezervi. To, tvrde, nije trošak već investicija koja će se isplatiti, između ostalog, u manjim osiguravajućim troškovima, održivoj ribljoj industriji, manje prirodnih katastrofa i ljudskom zdravlju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.