SDP traži parlamentarnu istragu za Institut Igalo

Institut Igalo
Institut Igalo

Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je parlamentarnu istragu u vezi sa privatizacijom Instituta Igalo kako bi se do kraja rasvijetlili štetni i moguće nezakoniti elementi tog posla.

Član predsjedništva SDP, Dragan Šimrak, ocijenio je da prodaja većinskog paketa akcija Instituta Igalo predstavlja klasičan primjer štetnog pravnog posla kojim se ugrožava državna imovina i dalji opstanak Instituta Dr. Simo Miloševic.

SDP, kako je rekao, vjeruje da postoji osnov za pokretanjeg parlamentarne istrage u Parlamentu kako bi se do kraja rasvijetlili štetni i moguće nezakoniti elementi tog posla.

Šimrak smatra da jedino na taj način javnost i može doći do svih podataka i dokumenata vezanih za tu privatizaciju budući da je ona, sa još mnogim drugim, odlukom Savjeta za privatizaciju, proglašena tajnom, što je potpuno suprotno zakonskom načelu transparentnosti privatizacionih postupaka.

“Podsjećamo javnost da SDP nema predstavnike u Savjetu za privatizaciju već je u njegovom sastavu ‘trojka’ koja ne predstavlja nikog sem sebe i svoje interese. Takođe SDP poziva Tužilaštvo da se pozabavi ovom privatizacijom, zbog osnovanih sumnji da se radi o ogromnim štetama po državnu imovinu”, kazao je Šimrak.

Prema njegovim riječima, radi se o pravnom poslu kojim se u bescjenje otuđuje jedan od brendova Herceg Novog i Crne Gore i to kupcu koji nema nikakvih referenci za bavljenje djelatnošću Instituta.

Dragan Šimrak
Dragan Šimrak

“Mogućnost koja se daje kupcu da uplatom kupoprodajne cijene za akcije firme od deset miliona eura postane vlasnik 200.000 metara kvadratnih zemlje uz obalu i 80.000 metara kvadratnih objekata ukuljučujući i Titovu vilu je obrazac štetnog posla”, naveo je Šimrak u izjavi dostavljenoj agenciji Mina biznis.

On je rekao da ako se tome doda da postoji sudska presuda kojom je zemljište u neposrednom okruženju Instituta procijenjeno na oko 560 eura po metara kvadratnih, dolazi se do zaključka da se kupac ovim poslom čašćava sa minimum 100 miliona eura.

“Oni koji su u ime države prihvatanjem ove mogućnosti, sem djelatnosti firme, u svojinu kupca prenijeli ovako vrijednu imovinu, moraće javnosti objasniti kako se nešto, što samo kao zemljište, bez objekata vrijedi 100 miliona prodaje za 10 miliona”, istakao je Šimrak.

On smatra da će prije svega morati Savjet za privatizaciju da objasni zasto je donosio odluke koje su u suprotnosti sa članovima 419 i 420 Zakona svojinskim odnosima.

“Sve ovo pokazuje da kupac nema primarni motiv da razrađuje djelatnost kompanije po kojoj je ona više decenija prepoznata u evropskim i globalnim okvirima, već želi da sticanjem vlasništva nad vrijednim nepokretnostima i zemljištem ostvari ogroman ekstraprofit”, ocijenio je Šimrak.

On je kazao da je nakon toga jasna namjera kupca da predlaganjem studije lokacije, koja će izvjesno po njegovim željama biti usvojena, na tom atraktivnom prostoru započne unosan građevinski biznis.

“I to je više puta viđen scenario privatizacije u Crnoj Gori – prodaj nepoznatom kupcu u bescijenje koji gasi biznis i djelatnost kompanije, ali istovremeno dobija u vlasništvo vrijedne nekretnine koje višestruko premašuju iznos cijene koju je platio u postupku privatizacije. Toga je već i u Herceg Novom bilo previše”, rekao je Šimrak.

Prema njegovim riječima, posebna su priča odredbe Ugovora kojima se država obavezuje na ispunjenje određenih uslova koji i ne zavise od nje već drugih subjekata i objektivnih okolnosti.

“A dok takve uslove ne ispuni kupac neće platiti ni takvu kupoprodajnu cijenu, već će kroz privremene organe upravljanja voditi Institut. I to je viđen scenario privatizacija u Crnoj Gori – da kupac ulazi u posjed kompanija a da nije platio ni cent, te da kupoprodajnu cijenu obezbjeđuje iz profita firme kojom rukovodi na krajnje zakonski problematican nacin”, kazao je Šimrak.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.