Novi vlasnik Instituta nema dozvolu za blato ali …

Počelo vađenje ljekovitog blata, postojeće količine dovoljne samo do juna ili jula naredne godine

Igalo vađenje blata - foto S.Kosić
Igalo vađenje blata – foto S.Kosić

U Topljanskom zalivu u toku je vađenje ljekovitog blata za potrebe Instituta “Simo Milošević”. Upućeni tvrde da postojeće količine dovoljne samo do juna ili jula naredne godine, prenose Vijesti.

Vađenje blata počelo je kada  je sa američko-britanskim konzorcijumom IWG potpisan ugovor o prodaji većinskog paketa državnih akcija Instituta, a upućeni tvrde da je razlog što IWG još nije potpisao koncesioni ugovor o vađenju i eksploataciji blata. Novi vlasnik je insistirao da do konačnog potpisivanja ugovora mora dobiti dozvolu  za korišćenje ljekovitog blata-peloida i mineralne vode u Igalu.

“Budući koncesionar suočiće se teškoćama koje će mu značajno otežati dobijanje koncesije, naročito za peloid, kada sazna činjenicu da, iako se koristi više od šest decenija, nikada nijesu utvrđene njegove rezerve u podmorju Igala. Ni Prostornim planom Crne Gore, ni Prostornim planom  Opštine Herceg Novi do 2020. godine, nijesu evidentirana nalazišta ljekovitog peloida, niti su utvrđene granice i zalihe ljekovitog peloida iako je njegova zaštita istaknuta kao prioritet”, navodi viši naučni sasvjetnik u Institutu, Ljubomir Radojičić.

On podsjeća da su do sada početa, a potom zaustavljena tri projekta ispitivanja (1983, 2000. i 2013 godine).

Radojičić ističe da su nalazišta blata u Topljanskom zalivu ugrožena i  ako se brzo ne preduzmu mjere zaštite od daljeg invazivnog zagađenja, kvalitet blata ubrzo će doći u pitanje. Zbog zagađenja zaliva ugrožen je i opstanak morske trave Posedonia eceanika koja je dio lanca komponenti koje stvaraju ljekoviti peloid.  Izgradnjom kanalizacionog kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u hercegnovskoj Opštini, projekat vrijedan 30 miliona eura, nije obuhvaćeno područje Igala, Sutorine i Njivica. To znači da se neprečišćene otpadne vode  ulivaju u rijeku Sutorinu i u more gdje se stvara ljekovito blato.

Posao vađenja blata povjeren je kotorskoj kompaniji YU Briv, a koliko će trajati zavisiće i od vremenskih prilika, a planirano je da se izvadi ista količina blata kao i prije dvije i po godine (oko 500 tona), saopšteno je iz Instituta.

U Institutu se  u periodu  jul-avgust, dnevno  koristi 500-600 peloidnih terapija,  a cijena po jednoj terapiji  je 12 eura. Ukoliko novi vlasnik  planira optimalna popunjenost  tokom cijele godine onda samo ova jedna vrsta terapije može donijeti milionsku zaradu, tvrde upućeni. Ljekoviti peloid, atestiran i sa upustvom za primjenu,  može se pakovati i prodavati na tržištu.

Ugovor o prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta konzorcijumu IWG potpisan je u četvrtak. Vlada je još u avgustu odobrila prodaju  akcija Instituta IWG-u za deset miliona eura. U odnosu na ranije najave investitora razlika je što se on sada ugovorom obavezao da uloži najmanje 50 miliona u roku od pet godina, a ranije su pominjane investicije od 200 miliona.

S.K

Vijesti

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.