12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Novska stađunska fešta Primavera

“Primavera“- jedna od četiri stađunske fešte koje tradicionalno priređuju članovi NVO Ruke u nedjelju 13. maja okupila je brojne izlagače i posjetioce u Herceg-Novom, na terasi Gradske kafane i u parku Boka.

Šta se sve može iskoristiti i kako upotrijebiti samoniklo jestivo i začinsko bilje iz zaleđa Boke danas je pokazalo 26 izlagača iz Herceg Novog i susjednih gradova.

“Raduje nas da kvalitet napreduje od fešte do fešte. Izloženi su različiti proizvodi od slika, preko suvenira, proizvoda od bilja, do ručno pravljenih sapuna,nakita, likera i kozmetičkih krema, a sve je posvećeno proljeću, objasnila je Milina Kovačević članica NVO Ruke

Drugi segment je Proljećna trpeza u okviru koje je 20 izlagača i koja je humanitarnog karaktera, a prihod je, u dogovoru sa Fondacijom Iva Bijelić, namjenjen mladom Nikšićaninu Iliji Bulatoviću kome je hitno potrebna transplantacija bubrega, istakla je Maja Erenji jedna od organizatorki I naglasila da njihove fešta sa Proljećnom trpezom uvijek imaju I donatorski aspect.

Ni ova stadjunska fešta ne može se zamisliti bez popularne Jokine kužine a spisak jela koja je Joke Stamenković ponudila posjetiocima je dugačak: slane torte od sira, kolač sa čokaladom I nanom, slani štapići u obliku šparoga…

Primavera 2018.

Novak Brajović Nono učestvuje na svim stađunskim feštama, a njegovi likeri, rakije I sokovi uvijek privuku sladokusce. Poznati su njegovi likeri od limuna, vina, a najiniteresantniji je onaj od maslina. “ Glavni sastojci su voće I sunce”, objašnjava Nino. Zanimljive likere izložila je I Vesna Petković iz Tivta.

Djeca i vaspitačice iz JU vrtići “Naša radost” iz Herceg Novog izložili su simpatične lutkice, tegle, sapune, kolače koji su kao motiv ilči sastojak imali neko od biljaka karakterističnih za Boku.

U Parku Boka organizovane su različite radionice gdje su učenici JUSŠ Ivan Goran Kovačić osmišljavali haljine od prirodnih materijala, a učenici frizerske škole pravili frizure „Proljećna fantazija“, zatim face paintinga, pravljenja predmeta od gline ili GeriARTtrije, projekta u koji su uključeni stariji Novljani , kazala je Kovačević.

Začinsko, samoniklo jestivo i ljekovito bilje, organizatori I zaljubljenici u prirodu imali su priliku da uberu juče na Dizdarici i u selu Žlijebi pod stručnim vođstvom Željka Starčevića iz Agencije za razvoj I zaštitu Orjena , a potom i da naprave specijalitete u konobi Sikimić u ovom živopisnom selu sa koje je zaštićeno graditeljsko nasljeđe.

Izvor:S.K.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije