16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Успоменe из Боке“

Uspomene iz Boke

Књижара Со, која по дозволи насљедника баштини традицију управо најстаријег обалног класичног књижарства Јова Секуловића (од 1898), прије годину дана почела је да позива пренумеранте, заказујући објављивање до сада најопремљенијег издања „Успоменe из Боке“ Владике Николаја за Савиндан 2018.

Куриозитетно, то је била прва књига коју је Јово Секуловић објавио, и прва књига коју је тада млади Николај Велимировић написао (1904).

Ново издање чији је рецензент о. Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, обилује фотографијама, красе га имена чак 100 пренумераната из региона, са описом занимања (од ђака и студената, преко спортиста, занатлија и умјетника, до помораца и свештеника). Тридесет првих  пренумераната власници су свега 30 нумерисаних примјерака.

Тринаесту књигу из едиције „Бокељологија“ уреднички потписује Никола Маловић, који на питање по чему је ово издање занимљиво за библиофиле, каже:

– Књижара Со са културном заједницом слави 120 година херцегновског књижарства, три године старијег од књижарства Геце Кона у Београду. Тим поводом издали смо почетком 2018. јубиларни спомен-печат којим смо ручно овјерили сваку књигу понаособ, и ту није крај куриозитету – јер су све књиге овјерене свим досадашњим спомен-печатима, уз обећање да ће свака књига бесплатно моћи да се овјерава и свим будућим спомен-печатима док по вољи Божјој буде постојала Књижара Со.

„Успомене из Боке“ нису путопис о животу поробљене браће у Аустроугарској под којом је била Бока, већ ода чувеној и сачуваној духовној слободи. Сва духовна снага описана у овој књизи кад и љепота Божије творевине, чини да „Успомене…“ у суштини представљају опис рајског насеља – чији је образац, дакле, у духовном и материјалном смислу сачуван сасвим у Боки Которској – каже о. Гојко Перовић.

Прва књига потоњег Владике Николаја није велика обимом, али је важна, јер нам казује што је он то видио прије више од 100 година, а на што ново издање итекако с разлогом полаже вербални прст.

/Глиго Бјелица/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije