Urban Nova proslavila prvih pet godina

urban nova

U komuni Orka u Herceg Novom subotu, 17.02. pred okupljenim prijatejima i saradnicima predstavljen je petogodišnji rad i aktivizam nevladinog udruženja Urban Nova.

Ideja o NVU Urban Nova rođena je iz želje i potrebe da se kao građanke angažujemo i osmišljavamo takve programe za različite ciljne grupe građanstva, u cilju tematizovanja revitalizacije javnih prostora i njihovo korišćenje kao urbanih resursa u službi kvalitetnijeg života naših sugrađana.

Svim okupljenima, na početku predstavljen je  plan za 2018. gde će u okviru projekta “Gerijartrija” podržanog od strane Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog  i crnogorskog Crvenog krsta, biti osmišljene kreativno- rekreativne i terapijske aktivnosti za naše starije sugrađane.

Tokom 5. godina rada, zaključeno je da se građanska svest i aktivizam najbolje podstiče kroz kreativnost. Poruku i pouku nabolje su ostavljale kreativne intervencije i aktivnosti naših najmlađih sugrađana, ali i onih nešto starijih, na različitim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima.

Prvi samostalni projekat „Doin’ it in the park“ realizovan je 2014. sa ciljem zaustavljanja propadanja Parka Boka, gde smo tokom 3 meseca sarađivale sa velikim brojem osoba dobre volje koje su želela svoja znanja i veštine da podele sa okupljenim mališanima i njihovim roditeljima. Takođe, odlična  saradnja uspostavljena je i sa ustavnovama i organizacijama i javnog, privatnog kao i civilnog sektora. Urađeno je preko 40 različitih aktivnosti: radionica, organizovanih igranja sportkih i društvenih igara, kao i aktivnosti čišćenja i spremanja parka.

Iste godine u junu kroz aktivnost „U Herceg Novom želim da…“ upitali smo naše sugrađane šta je to što im je potrebno kako bi Herceg Novi postao grad u kojem se lepo živi. Istraživanje smo ponovili i 2016. u decembru, a odgovori građana ticali su se uglavnom kulturno- zabavnog života, kao i pristupačnosti i uređenosti javnih prostora.

U septembru 2014. je, u saradnji sa NVO Omladinskim kulturnim centrom, organizovan prvi „Parking day“ u Herceg Novom, dan kada se u različitim gradovima po celom svetu izabrani parking prostori pretvore u mesta za kreativnost, saradnju i druženje građana.

Manifestacija povodom Međunarodne dečije nedelje (prva nedelja oktobra)  „Herceg Novi- grad po mjeri djeteta“ pod parolom „Volim što sam dijete jer…“ prvi put je realizovana 2014. u saradnji sa JUK Herceg Fest i osnovnim školama, kao i TV Bokom. Dobijeni odgovori od dece prikupljeni u školi i na samoj manifestaciji emitovani su na skoro svim lokalnim medijima.

Herceg Novi- grad po mejri djeteta, organizovan je i 2015, 2016 i 2017. u saradnji sa akterima sva tri sektora u cilju produkcije što raznovrsnijeg programa za decu. Tokom navedenih godina, manifestaciju su obeležili: 3×3 turnir u košarci na Karači, kreativni nastupi dece u Gradskoj kafani, kao i na sceni OŠ Dašo Pavičić, izložbe dečijih radova, maskenbal, ali i postavljanje kućica u funkciji malih besplatnih biblioteka uz pomoć volontera iz SMŠ „Ivan Goran Kovačić“.

Dalje, u novembru 2014. kroz projekat „Ekotopia“ započinjemo priču o povezivanju različitih ženskih inicijativa i organizaciju i stvaranje budućih saveza, ali i prijateljstava. Tokom 3 meseca održano je 10 radionica, okupljeno više od 10 osoba koje su želele da svoje veštine pokažu drugima (dekupaž, oslikavanje stakla, izrada analognih crno- belih fotografija, izrada nakita…), radionice je posetilo više od 100 osoba i napravljena je publikacija „Ekotopia- kreativno jaka“. Predmeti nastale na radionicama, kao i na organizovanim druženjima, izloženi  su, u saradnji sa Organizacijom žena Hercg Novog i NVO „Mladi Romi“, na Novogodišnjem bazaaru, a delom i na „Maloj fešti od narandže“ 2015. u saradnji sa NVO „Ruke“

2014. godinu zatvorili smo akcijom „Kišobranjenje“ gde je dekorisanim starim krišobranima, zajedno sa NVO OKC i Hercegnovskim pozorištem, ukazano na paradoksalnu situaciju da sa jedne strane postoji puno napuštenih objekata ostavljenih zubu vremena, a sa druge strane postoje organizacije kojima je prostor neophodan kako bi dalje programirale svoje aktivnosti.

Kraj 2015. obeležavaju radionice sa ženama „Chez Godot“ kojima se informiše adaptacija Bekotovog „Čekajući Godoa“ u ženskoj postavi.

U 2016. ulazimo kao partnerska organizacija u evropskim projektima: trogodišnjem StroNGO- Doprinos razvoju snažnijeg civilnog društva u Boki Kotorskoj” i dvogodišnjem “Western Balkan Creative Clash”.

U okviru projekta Strongo učestvujemo, ali i organizujemo obuke, sastanke, radionice, okrugle stolove i studijske posete predstavnika organizacija nezavisne kulturne scene u Herceg Novom, Boki Kotorskoj, kao i u regionu. Akcijom “Javno o urbano- prostornom” opet obeležavamo napuštene objekte i ukazujemo na problem koji se tiču nedostatka prostora za aktivnosti organizacija koje se bave kulturom.

Iste godine, samostalno nastavljamo projekat “Ekotopia” tokom kojeg u dva navrata rezidencijalno okupljamo žene na radionicama pokreta i izrade suvenira.

Akcija „12h Re:Hub“ u kojoj smo zajedno sa mnogim pojedincima i organizcijama iz Herceg Novog učestvovale, predstavljala je dobar zaključak našeg rada i aktivizma u 2016.

Nova 2017. počinje sa projektom “Ošarenimo grad” kroz koji su podržane tri omladinske inicijative, odnosno kreativne intervencije kroz koje je Herceg Novi trebao postati bolje mjesto za život- oslikana su 2 murala i realizovana aktivnost projekcije i razgovora na temu “Film i/ili knjiga”. Aktivnosti ovog, kao i međunarodnog projekta WBCC, upućuju nas na dijalog sa institucijama gde pored pitanja o prostoru za nezavisnu kulturnu scenu našeg grada, otvaramo i pitanje korišćenja javnih površina u neprofitne svrhe.

Projektima “Moramo li ga čekat’?” i “Why wait” osigurali smo nastavak istraživačkih radionica, postavljanje na scenu istoimenog ženskog odgovora na “Čekajući Godoa”, kao i izvođenje predstave na alternativnim scenama u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu i u Centru kulute u Trebinju.

Tokom juna sa  forum- teatar predstavom No hate school dece iz OŠ “Orjenski bataljom” iz Bijele uzimamo učešće na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.

Avgust provodimo dajući podršku grpi organizacija u pripremi dela programa na festivalu Španjola 2017. koji isto može biti izjava o našim vizijama u kom pravcu korišćenje javnih resursa treba da ide.

U periodu septembar- decembar urađene su 3 umetničke intervencije u neumetničkim sredinama, a u cilju unapređivanja društvenih odnosa i komunikacije korisnika tih organizacija. Rezultati su, u vidu izložbi i nastupa dece prikazani široj javnosti. U okviru projekta WBCC ostvarena je još i studijska poseta i učešće naših saradnika na obuci AIO Lab, kao i na završnoj Međunardonoj konferenciji.

Naš rad predstavljen je i tokom festivala umetnosti, filozofije i politike: TransEuropa- organizovanjem decentralizovanog događaja u Herceg Novom u sklopu TransEuropa Open.

Upriličeno obeležavanje rada i aktivizma NVU Urban Nova realizovano je kroz projekat Strongo, podržan kroz program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.