So predlaže za čitanje…

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju koju realizujemo u saradnji sa hercegnovskom klasičnom Knjižarom So predlažemo uz koje bismo se to naslove mogli da opustimo ili zapitamo spram stvarnosti u koju smo uronjeni.

Počinjemo apsolutnim hitovima, potom prelazimo na istoriografiju, knjige za djecu, malo o pčelarstvu i putopis za kraj.

Moja baka vam se izvinjava novi je roman Fredrika Bakmana, autora bestselera Čovek po imenu Uve. Elsa ima 7 godina. Njena baka ima 77 i pomalo je luckasta – između ostalog ima običaj da sa balkona gađa pejntbol kuglicama nepoznate ljude. Elsa noću traži utočište u bakinim pričama. Kada baka umre i za sobom ostavi niz pisama u kojima se izvinjava ljudima kojima se zamjerila, počinje Elsina najveća avantura. Izdavač je Laguna.

Svi oni koji su voljeli Azbuku mog života Mirjane Bobić Mojsilović obožavaće i njen novi roman Muška azbuka. Glavni junak se bori sa nizom nedoumica. Muška azbuka je roman za sve ostavljene i za one koji ostavljaju, za prevarene i one koji varaju roman o braku, ljubavi, izdaji, kukavičluku, strahu, mržnji i kolebanju. Izdavač je Laguna.

Nićifor Ninković je po mišljenju nekih savremenih pisaca, u izvjesnom smislu, otac modernog srpskog romana. U memoarima Berberin kneza Miloša opisan je period njegovog života od 1822. do 1827, kada je bio berberin tadašnjeg aposolutnog vladara Srbije. Ova knjiga predstavlja najuzbudljivije svjedočanstvo o vremenu i ličnosti Miloša Obrenovića. Opisujući vrijeme u kome su, kako navodi, Srbi bili divlji i svirepi isto kao tigrovi i lavovi, on se usudio i konstatovati kako su nas Turci mučili i tiranisali, ali kako nas rođena braća još gore muče i tiranišu. Izdavač je Lom.

Austrijska politika je knjiga koja nam na izuzetno pedantan i sistematičan način prikazuje transformacije austrijske politike. Austrijska istorija i politika neraskidivo su povezani sa republikama bivše Jugoslavije, tačnije, sa Srbijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom. Razumijevanje politike ovih zemalja nije stoga moguće bez znanja o austrijskoj politici i njenim istorijskim ishodištima. Izdavač je Plejada.

Knjiga Sve je u redu autorke Jasminke Petrović namijenjena je tinejdžerima. Ona obuhvata niz priča grupe mladih ljudi koje se ukrštaju gradeći mrežu povezanih sudbina. Junaci ove knjige govore o sukobima s roditeljima, predrasudama, vršnjačkom nasilju, traganju za identitetom, osjećaju usamljenosti. Kratke i jezgrovite forme svjedoči  o bolnom lutanju današnjih tinejdžera u svijetu odraslih. Međutim, junaci ove knjige ne prihvataju tjeskobu i tamu, oni umjesto straha biraju ljubav i slobodu. Izdavač je Kreativni centar.

Stefan Dečanski – oд roba do kralja knjiga je Slobodana Stanišića iz popularne edicije Deca čitaju srpsku istoriju. Srpski princ Stefan Dečanski dane mladosti provodi među Tatarima u zarobljeništvu. U ovoj uzbudljivoj avanturi sa brojnim preokretima u sudbini budućeg kralja saznaćemo kako je Stefan Dečanski ipak uspio da se oslobodi ropstva i domogne svoje zemlje. Cilj pomenute edicije je da kod mališana razvije početno interesovanje za događaje i ličnosti iz istorije. Veličinom slova, ilustracijama i sadržajem, ove knjige su u potpunosti prilagođene najmlađim čitaocima. Izdavač je Pčelica.

Uzgoj pčela i izrada meda je izvrstan, cjelovit priručnik o pčelarstvu, opremljen slikama, informacijama, praktičnim savjetima, korisnim izvorima i receptima. Od razumijevanja pčela i njihove psihologije do toga gdje se mogu nabaviti, kako voditi o njima svakodnevnu  brigu, kako najbolje za njih organizovati vrt. Tu su i predlozi šta učiniti s medom i voskom. Ovdje je sve što jednom pčelaru i njegovoj porodici može zatrebati. Izdavač je Leo komerc.

Peške kroz Svetu goru knjiga je mladog istraživača Nenada Andrića. Kako sam autor ističe u sebi je osjetio dubinski duhovni priziv kome se iskreno odazvao i taj svoj odziv stavio je na papir. Ako bismo htjeli ovo djelo svrstati u neki literarni žanr, najmanje bi se pogriješilo ako bi se reklo da je ovdje riječ o ispovijesti jednog poklonika Svetim mjestima. Andrić nam daje istorijske podatke o svakom manastiru, skitu, isposnici, kako se i kojim putem stiže u svaku Svetinju, koje su najveće dragocjenosti, bilo da se radi o ikonama, Svetim moštima ili drugim relikvijama. Radi se o knjizi koja samu sebe preporučuje i vešestruko nadahnjuje. Izdavač je NNK Internacional.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.