17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija knjige “Istorija bokeljskog pomorstva”

Istorija Bokeljskog pomorstva
Istorija Bokeljskog pomorstva

Promocija knjige „Istorija bokeljskog pomorstva“ autora Predraga V. Kovačevića biće održana u subotu 14. novembra u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, sa početkom u 19 sati.

Kapitalno djelo profesora kotorske Pomorske, odnosno Više pomorske škole, Predraga V. Kovačevića (1904.-1989.), ovim reprintom doživljelo je treće izdanje, i svojevrsno je multidisciplinarno svjedočanstvo zbog čega su Bokelji upućeni na more kao izvor života, i prikaz civilizacija koje su skladno živjele duž bokeljske obale.

„U rukama držimo – zapravo – „Istoriju Boke Kotorske“, jer je istorijom najvitalnije zalivske privredne grane – pomorstva, ispričana priča o istoriji Boke Kotorske“- istakao je, u ime izdavača, Nikola Malović, urednik edicije „Bokeljologija“ hercegnovske knjižare So.       Pored njega, na promociji će govoriti Adela Barba iz porodice autora i Siniša Luković, novinar i publicista.

Profesor Predrag V. Kovačević proveo je djetinjstvo u Carigradu (Istanbul). Školovao se u jezuitskoj gimnaziji na njemačkom jeziku, a zatim u klasičnoj ruskoj gimnaziji. Maturirao je u Pragu. Pravni fakultet upisao je u Beogradu. U toku studija dodijeljena mu je engleska stipendija, pa je prešao na studije ekonomskih nauka u Kembridž. Diplomirao je na Univerzitetu u Edinburgu. Za izuzetne radne zasluge ukazom Predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, odlikovan je 1972. Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije