7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuka za čitanje knjižare SO

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje koju realizujemo u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, predlažemo naslove koji – iako govore o nekim drugim godinama i ljudima – tretiraju vremena u koja smo uronjeni.

Kao ratni izvještač sa Istočnog fronta Kurcio Malaparte je u svom romanu Kaputt opisao stravične ratne prizore budeći u nama istovremeno fascinaciju i užasnutost. U ovoj sjajnoj knjizi teško je razgraničiti dokumentarnost ratnog izvještaja od istorijske frantastike. Sam Malaparte nazvao je Kaputt romanom, čime je izričito naglašeno da on nema karakter ratnog dnevnika.Ova knjiga će nas povesti na dug i surov put na čijem kraju se nalazi Evropa svedena na ništavilo. Izdavač je Laguna.

Knjiga Vilhelma Kuesa Dijanina lista priča istinu priču o izuzetnoj ženi Dijani Budisavljavić, koja je tokom Drugog svjetskog rata sprovela jednu od najvećih humanitarnih akcija ne samo na tlu podjeljene i okupirane Jugoslavije nego i u Evropi pod okupacijom ili dominacijom nacističke Njemačke. Riječ je o akciji spasavanja više hiljada srpske djece iz logora Nezavisne Države Hrvatske. Ta akcija otpočela je poslije operacija njemačkih snaga i snaga NDH u Bosanskoj Krajini i na Kozari 1942. godine.

Papina kći nobelovca Daria Foa roman je o Lukreciji Bordžiji, jednoj od najocrnjenijih istorijskih ličnosti. Kći ozloglašenog pape do svoje jedanaeste godine bila je dva puta vjerena i tri puta udavana – jedan od supruga bio je natjeran da se javno proglasi impotentnim, a drugog je ubio Lukrecijin brat Ćezare Bordžija. Dodjeljivana joj je uloga ubice, incestuozna ljubavnice, razvratnice, neodoljive žene zlih namjera. Fo nam otkriva Lukrecijinu ljudsku prirodu, oslobađajući je stereotipa pohotne žene i stavljajući je u istorijski kontekst i svakodnevni život. On nam otkriva i njenu humanu stranu. Izdavač je Laguna.

Govori koji su promenili svet knjiga je koja nam otkriva ko su bili ljudi koji su svojim znamenitim riječima uticali na tok istorije, koje su okolnosti prethodile pokretima najavljivanim u njihovim nastupima te kakve su posljedice za sobom ostavili. Isus, Muhamed, Napoleon, Linkoln, Lenjin, Hitler, Staljin, Čerčil, Martin Luer King, Obama, Putin i mnogi drugi zastupljeni u ovoj knjizi ostaće upamćeni po jednom – poslije njihovih čuvenih govora ništa više nije bilo isto. Izdavač je Evro Book.

Biblijski potop autora Henrija Morisa i Džona Vitkomba svojevrsna je naučna potvrda biblijskog izvještaja o stvaranju i potopu. Pažljivo napisana i dobro dokumentovana ova knjiga je postala klasičan izvor za odbranu biblijskog koncepta stvaranja i globalnog potopa opisanog u prvoj knjizi Mojsijevoj. Danas je gotovo nemoguće raspravljati na ovu temu a da se bar ponešto ne citira iz knjige Biblijski potop. Izdavač je Eden.

Monsanto protiv sveta autora Džejsona Luva knjiga je koja govori o genetski modifikovanoj hrani kao i o našoj genetski modifikovanoj budućnosti. Monsanto je jedna od najvećih poljoprivrednih i biotehnoloških kompanija u svijetu. Stvara genetski inženjerisano sjeme i hranu. Iz ove knjige ćemo saznati šta Monsanto zaista radi našoj ishrani te zašto mnogi smatraju njihovu poslovnu praksu duboko izopačenom. Izdavač je SoulFood Publishing.

Jasen Boko je knjigom Putovanje za početnike u stvari napisao najbolju moguću preporuku djeci gdje i kad putovati, kako isplanirati putovanje, kako ubijediti roditelje da te puste, s kim krenuti na put, koje su moguće opasnosti te zašto je važno putovati. Ova je knjiga napisana kako bi motivisala da se krene u avanturu i pomoglo da se u njoj uživa. Putovati može svako – ako to zaista želi. U knjizi se nalaze savjeti o onome šta je potrebno za svaku fazu putovanja – počevši od  pripreme  i organizacije, preko samog puta, pa do povratka kući. Ona je zbir bogatog iskustva putnika kome treba vjerovati na riječ: kad jednom kreneš na putovanje – svijet se otvara pred nama i više nećemo moći da prestanemo. Izdavač je Kreativni centar.

Najčitanije