20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuka za čitanje naredne sedmice

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju realizujemo u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Luzitanija autora Dejana Atanackovića knjiga je koja je dobila Ninovu nagradu za 2017. godinu. Ser Tomas Lipton, putujući kroz okupiranu Srbiju, upoznaje stanovnike i principe utopijske države nastale na tlu beogradske psihijatrijske bolnice. Roman je pun ispreplitanih priča o putovanjima, lutanjima, preobražajima i nestajanjima koje se ukrštaju u sobama, hodnicima, i dvorištu najmanje države na svijetu zasnovane na najdubljem sukobu – sukobu progresa i ludila. Ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ideji da razum i ludilo nisu dvije suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost. Izdavač je Besna kobila.

Radnja romana Brak iz zadovoljstva autora Tahara Ben Želuna počinje u Maroku sredinom prošlog vijeka. Islamski običaj dozvoljava da se tokom odsustvovanja od kuće ugovori privremeni brak. Glavni junak Amir sklapa takav brak sa prelijepom crnkinjom Nabu. Između njih razvija se istinska ljubav i on je odvodi sa sobom u Fes. Izdavač je Klio.

Nordijska mitologija knjiga je u kojoj kroz elegantnu i duhovitu prozu autora Nila Gejmena stičemo uvid u žestoka rivalstva između bogova, njihovu lakovjernost i sklonost prema obmani, pratimo njihove postupke vođene strastima. Gejmen jeste ostao vjeran mitovima, ali je udahnuo novi život Odinu, vrhovnom bogu, potom Toru, Odinovom sinu, nevjerovatno snažnom a ipak ne najmudrijem među bogovima, i Lokiju, sinu divova, prevarantu i neprevaziđenom spletkarošu. Autor nam prenosi nordijske pripovijesti u skraćenom i prilagđenom obliku pa se ove drevne priče čitaju gotovo kao roman. Izdavač je Laguna.

Platon, a ne prozak knjiga je dr Lua Marinofa. Do rješenja za većinu životnih problema može se doći primjenom znanja koje su nam prenijeli klasični filozofi. Marinof zagovara filozofsko savjetovanje kao metod koji ima prednost nad rješenjima koje nudi psihijatrija – da pacijentima prepisuje lijekove za bilo koju, manju ili veću, mentalnu bolest ili smetnju. Svako poglavlje začinjeno je citatima značajnih mislilaca poput Sartra, Lao Cea, Makijavelija i, naravno, Platona. Izdavač je Dereta.

Biografija vode Filipa Bola vodi nas u jedinstveno i interesantno istraživanje supstance koja nas održava u životu. Od biografije do tradicije, od Velikog praska preko rađanja okeana, i sve do samog nastanka života autorova perspektiva je uvijek razumljiva i inspirativna. Od drevnog koncepta vode kao elementa, uviđanja njenog značaja u svijetu zemaljske materije, pa do savremenih saznanja i rezultata najnovijih istraživanja, Bol precizno definiše svijet u kome živimo – svijet u kome život ne bi bio moguć bez vode. Izdavači su Heliks i Centar za promociju nauke.

Kristof Keze nam u knjizi Silicijumska dolina otkriva šta nam to sve dolazi iz najmoćnije doline svijeta. Kako su nastale i na kojim tehološkim i ekonomskim principima počivaju najveće savremene korporacije – Fejsbuk, Gugl, Amazon ili Epl – i kako da se s njima izborimo. Autor iz prve ruke izvještava o inovacijama, predstavlja razne oblike digitalne revolucije i povezuje ih u cjelovitu sliku. Keze nam otkriva u kakvu nas to budućnost vodi najnoviji tehnološki razvoj. Izdavač je Laguna.

Moj urnebesni priručnik o dečacima i devojčicama autorke Fransoaz Buše knjiga je koju će mladi čitaoci progutati za tren oka. Radi se o poučnoj i duhovitoj knjizi u kojoj, kako sama autorka ističe, nema tabu tema. Uostalom na samom njenom početku nailazimo na rečenicu: „Ovdje smo da se šalimo i da tako lakše shvatimo život“. Uz sjajne ilustracije saznaćemo koje su to razlike u polovima koje omogućavaju da i dalje postojimo na zemlji. Tu su i podaci o anatomiji i evoluciji. Saznaćemo i kada počinju da sa javljaju prve značajnije promjene kod oba pola tokom odrastanja. Izdavač je Pčelica.

Nauči da programiraš Maksa Vejnrajta knjiga je koja će pomoći djeci da nauče korisne stvari o programiranju kao i o kompjuterskim jezicima za početnike. Autor nam predstavlja osnovne pojmove programiranja, korak po korak. Prateći precizna uputstva naučićemo mnogo o ovoj temi i usavršiti se dovoljno da ćemo biti u stanju napraviti svoj sajt. Naučićemo takođe kako da koristimo logo, da pravimo igre u skraču, da pravimo programe u pajtonu, da eksperimentišemo s HTML-om i koristimo javaskript kako bi napravili interaktivne inetrnet stranice. Kroz cijelu ovu priču vodi nas simpatični robot Ejdu. Izdavač je Laguna.

U doba Velikog posta valja skrenuti pažnju i na teološku literaturu. Knjiga Odgovaranje na liturgiji može biti koristan priručnik, ali i udžbenik, za aktivno učestvovanje u pravoslavnom obredu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije