9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Predavanja naučnika prof. dr Ivice Puljka

Ivica Puljak

JU Kulturni centar “Nikola Đurkovic “ organizuje  predavanja prof. dr Ivice Puljka, hrvatskog  fizičara, poznatog  po učestvovanju   u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa naučnicima  u Švicarskom  CERN-u, Evropskom vijeću za nuklearna istraživanja.  Predavanja će biti u srijedu 28. 2.

Prof. dr. sc. Ivica Puljak će svoje prvo predavanje na temu  “Priča o svemiru i Higgsovom bozonu” održati u kotorskoj Gimnaziji u 10 sati i 30 minuta. “Priča o svemiru”  naziv je predavanja za učenike  osmog i devetog razreda Osnovne  škole ,,Njegoš” na  Benovu, od 12 sati i 30 minuta.

U kotorskom Kinu “Boka” dr. Ivica Puljak će održati predavanje svim zainteresiranim  građanima i pokušat će da odgovori  na tri pitanja koja smo sami sebi najčešće postavili u životu:   “Što smo? Odakle smo? Gdje idemo?”. Ovo predavanje će početi u 20 sati.

Prof. dr. sc. Ivica Puljak – redovan je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu. Doktorirao je  fiziku elementarnih čestica na fakultetu  Pierre i Marie Curie u Parizu. Član je Compact Muon Solenoid (CMS) kolaboracije, koja upravlja CMS detektorom na Velikom sudarivaču hadrona (LHC) u Europskoj laboratoriji za fiziku čestica (CERN) u  Ženevi. Vodio je grupu od više od 100 svjetskih znanstvenika,  koji su pronašli Higgsov bozon kroz njegov raspad u dva Z bozona. Bio je i gostujući profesor na Ecole polytechnique u Francuskoj. Član je MAGIC i CTA kolaboracije koje upravljaju i grade nove teleskope za astročestičnu fiziku.

 

Najčitanije