Otvoreni Dani ruske kulture u Herceg Novom

Dani ruske kulture otvaranje

Dani ruske kulture otvoreni su sinoć u galeriji “Josip Bepo Benković” izložbom “U susret ruskom caru”, koja je posvećena životu ruske dinastije Romanov i stogodišnjici od tragičnog stradanja poslednjeg ruskog imperatora i njegove porodice.

Kako je saopšteno iz hercegnovske opštine, otvaranju su prisustvovali presjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, zamjenik ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladimir Gurko, delegacija ruskog grada Ribinska, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kao i brojni građani.

Predsjednik Opštine Stevan Katić kazao je da ga raduje što u Herceg Novom imamo manifestaciju koja slavi tradicionalno prijateljstvo naša dva naroda i brojne veze – istorijske, kulturološke, privredne, međuljudske.

“Zahvaljujući Danima ruske kulture, Herceg Novi će osjetiti ljepotu i bogatstvo ruske kulture, umjetnosti, jezika, istorije i duhovnosti…Pored naših sugrađana, siguran sam da će ova manifestacija okupiti i brojne ruske državljane, koji žive u našoj zemlji ili su njeni gosti.    Smatram da je upravo kultura najbolji način za snaženje postojećih i uspostavljanje novih kontakata. S tim u vezi, vjerujem da će Dani ruske kulture imati pozitivne odjeke još dugo nakon što sam program završi”, kazao je Katić.

On je podsjetio na neke od veza koje postoje između Herceg Novog i Rusije, pomenuvši rođenog Novljanina, admirala ruske mornarice Marka Vojnovića i Fjodora Ušakova,  jednog od najslavnijih ruskih pomorskih admirala po kojem je nazvana ruska crkva na Savini.

Dani ruske kulture otvaranje

“Admiral Ušakov rođen je u Jaroslavskoj oblasti, kojoj pripada i grad Ribinsk. Ovo je važno jer je večeras sa nama i  delegacija grada Ribinska, sa kojim smo danas potpisali sporazum o saradnji i biće naši gosti tokom dva dana”, kazao je Katić.

Poručio je da je prirustvo gostiju iz Rusije i ruske ambasade Crnoj Gori potvrda dobrih veza koje traju i jačaju, na zadovoljstvo obje strane.

Zamjenik ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladimir Gurko poručio je da su Dani ruske kulture veoma značajna manifestacija na koju su svi čekali.

On je prenio prisutnima obraćanje  ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergeja Gricaja.

“Htio bih da izrazim riječi zahvalnosti Turističkoj organizaciji Herceg Novi koja je postala organizator Dana ruske kulture, kao i rukovodstvu grada koje je aktivno podržalo ovaj događaj. Ambasada se takođe odazvala ovoj inicijativi, smatrajući održavanje ovakvih manifetacija potvrdom tradicionalno bratskih odnosa između naroda Rusije i Crne Gore, koji ne mogu da budu pokvareni poteškoćama koje se povremeno javljaju u bilateralnim odnosima”, stoji, između ostalog, u obraćanju ambasadora Gricaja.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je govorio o dinastiji Romanov, smaknuću poslednjeg ruskog imperatora i njegove porodice, uticaju koji su imali na tadašnju Evropu i svijet, kao i o istorijskim vezama Herceg Novog, Boke i Crne Gore sa Rusijom, carem Nikolajem i ovom carskom porodicom.

On je zaključio da su izložba i cijela manifestacija Dani ruske kulture primjer kako se treba odnositi prema ličnostima i događajima koji su ugrađeni u biće Crne Gore.

Izložba “U susret caru” realizovana je u saradnji galerije “Josip Bepo Benković”, Sretenjskog manastira i studija “Ruski car”. Otvaranje je upriličeno uz nastup hercegnovskog hora Sveti Sava.

“Dani ruske kulture u Herceg Novom traju do 14. aprila. Organizator je Turistička organizacija Herceg Novi, uz podršku Opštine Herceg Novi, a u saradnji sa Pravoslavnom mitropolijom crnogorsko-primorskom i gradskim ustanovama kulture: Muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković, Herceg-Fest i Gradska biblioteka i čitaonica”, navode iz Opštine Herceg Novi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.