17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba slika Milene Šotre i skulptura Nade Stanić

Sa otvaranja izlozbe

Pjesnikinja i novinarka Ksenija Matović u prepunoj galeriji “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom u srijedu je otvorila izložbu slika  Milene Šotre i  skulptura Nade Stanić. Izložene su 23 slike  i 15 skulptura ovih vrsnih umjetnica. Pravi dar hercegnovskim ženama za njihov dan.

Po riječima Ivane Palikuće v.d. direktorice galerije “Josip Bepo Benković” u kojoj je i organizovana izložba,  ova postavka je prigodna prilika da se, u susret prazniku posvećenom ženama, Hercegnovskoj likovnoj publici zajedno predstave dvije vrsne umjetnice i da se tako na jedan izuzetno upečatljiv način obilježi 8 mart.

Sin Nade Stanić, Toma koji nažalost zbog privatnih obaveza nije prisustvovao otvaranju izložbe,  nam je kazao:

“U svom umjetničkom usponu moja majka je bila u svojoj skulpturi veoma ambiciozna. Imajući u vidu vrijeme koje nije imalo razumijevanja da jedna žena, žena jednog umjetnika, a majka drugog bilo nezamislivo. Može se zamisliti da je upravo to vrijeme kad je ona baš tada bila u fazi njenih najradikalnije – slobodnih skulptura, aktova kao ona sa dvopolnim i transvestitskim opusom, … a istovremeno klasičnih prosto odudarala od svoga vremena, do te mjere da ja i danas kad ih gledam u galeriji svoje kuće se zamislim koliko je u stvari ona bila hrabra i svjesna sebe i težine kontroverze svog izraza sa kriterijuma tog vremena”

Vajar Luka Tomanović u osvrtu na stvaralaštvo Milene Šotre još davne 1982 godine navodi “Na svojim platnima Šotra sugeriše da umjetničkom djelu cilj nije reprodukovanje prirode, nego da otkriva njenu ljepotu. I kad slika mrtvu prirodu, simbole i staništa znamenitih ljudi, ona traži izražajnost u gami boja i po tome podsjeća na enformel. Dok enformel predmet isključuje, Milena Šotra ga bojom oživljuje. Interesantna je impresija koja se doživljava kad se te slike u nizu posmatraju. One se međusobno razlikuju tematikom i gamom boja, iako nema inovacija, a sve te slike u skupu stvaraju jedinstvenu harmoniju koja zrači tako da stvara osjećaj radosti prema životu“

Izložba će biti otvorena do 20 marta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije