Otvorena izložba slika Milene Šotre i skulptura Nade Stanić

Sa otvaranja izlozbe

Pjesnikinja i novinarka Ksenija Matović u prepunoj galeriji “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom u srijedu je otvorila izložbu slika  Milene Šotre i  skulptura Nade Stanić. Izložene su 23 slike  i 15 skulptura ovih vrsnih umjetnica. Pravi dar hercegnovskim ženama za njihov dan.

Po riječima Ivane Palikuće v.d. direktorice galerije “Josip Bepo Benković” u kojoj je i organizovana izložba,  ova postavka je prigodna prilika da se, u susret prazniku posvećenom ženama, Hercegnovskoj likovnoj publici zajedno predstave dvije vrsne umjetnice i da se tako na jedan izuzetno upečatljiv način obilježi 8 mart.

Sin Nade Stanić, Toma koji nažalost zbog privatnih obaveza nije prisustvovao otvaranju izložbe,  nam je kazao:

“U svom umjetničkom usponu moja majka je bila u svojoj skulpturi veoma ambiciozna. Imajući u vidu vrijeme koje nije imalo razumijevanja da jedna žena, žena jednog umjetnika, a majka drugog bilo nezamislivo. Može se zamisliti da je upravo to vrijeme kad je ona baš tada bila u fazi njenih najradikalnije – slobodnih skulptura, aktova kao ona sa dvopolnim i transvestitskim opusom, … a istovremeno klasičnih prosto odudarala od svoga vremena, do te mjere da ja i danas kad ih gledam u galeriji svoje kuće se zamislim koliko je u stvari ona bila hrabra i svjesna sebe i težine kontroverze svog izraza sa kriterijuma tog vremena”

Vajar Luka Tomanović u osvrtu na stvaralaštvo Milene Šotre još davne 1982 godine navodi “Na svojim platnima Šotra sugeriše da umjetničkom djelu cilj nije reprodukovanje prirode, nego da otkriva njenu ljepotu. I kad slika mrtvu prirodu, simbole i staništa znamenitih ljudi, ona traži izražajnost u gami boja i po tome podsjeća na enformel. Dok enformel predmet isključuje, Milena Šotra ga bojom oživljuje. Interesantna je impresija koja se doživljava kad se te slike u nizu posmatraju. One se međusobno razlikuju tematikom i gamom boja, iako nema inovacija, a sve te slike u skupu stvaraju jedinstvenu harmoniju koja zrači tako da stvara osjećaj radosti prema životu“

Izložba će biti otvorena do 20 marta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.