11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Bez maske” – radovi pacijenata Specijalne bolnice za psihijatriju

“Bez maske” naziv je izložbe koja je otvorena u četvrtak u Kulturnom centru “Nikola Đurković” u Kotoru, na kojoj su prikazani radovi pacijenata Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, koji su nastali na radionicama u okviru projekta “Bez maske” koji sprovodi NVO “Meštar i furešta” kao dio radno-okupacione terapije u ovoj instituciji, a koji je podržan od strane Opštine Kotor.

“Pred vama su radovi koje su radili pacijenti sa odjeljenja: hroničnog, akutnog, sudskog i odjeljenja za liječenje bolesti zavisnosti. Radilo se oko 17 radionica gdje smo mi njih upoznali sa raznim slikarskim i vajarskim tehnikama. Tamo radimo već nekih godinu i po dana” – kazala je koordinator projekta Andera Ševaljević, navodeći da su NVO “Meštar i furešta”, pored ovog, u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru, prethodno sproveli još dva projekta.

Ideja naziva Bez maske jeste da skinemo tu neku stigmu koja kod nas postoji, a koja je vezana za psihijatrijske pacijente kod nas. Htjeli smo da pokažemo da oni mogu, na neki način, da skinu maske i da se pokažu u nekom svjetlu u kome ih još nismo vidjeli, te da mogu da pariraju i, uslovno rečeno, normalnim ljudima, da su ništa drugačiji od nas, jer možda među nama ima onih koji imaju veći problem, a još se nisu obratili za pomoć” – kazala je Ševaljević.

Najčitanije