“Marioneta”

Marioneta

Promocija romana  „Marioneta“, autorice Biljane Alavanje, bit će održana 12. aprila u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu, s početkom u 20 sati.

Roman Marioneta je psihološki roman pisan u prvom licu kroz životnu ispovijed glavne junakinje Dine, napisan prema istinitoj priči. Obuhvaća razdoblje druge polovice dvadesetog vijeka i predstavlja dokaz položaja žene u tom vremenskom razdoblju i istorijskom kontekstu.

Ono što je nekada bila najpoželjnija ženska osobina, trpeljivost, u današnje vrijeme karakteriše se kao nasilje u porodici. Glavna junakinja izložena je svim oblicima porodičnog nasilja, koje počinje u primarnoj porodici, kada je otac poklanja svom bratu i snahi, a onda nakon nekoliko godina vraća kada oni čudom dobiju svoje dijete. Udaje je nakon izgubljene kockarske partije… Preživljava fizičku i psihičku torturu, ali uvijek nastavlja dalje. Oslonac u početku nalazi u svojoj lutki, a kasnije u majčinstvu, koje je inspiriše i da sačuva dušu, bar jednu polovinu. Dina ne proklinje one koji su se ogriješili o nju, ne priziva osvetu. Ona svojom ljubavlju uspijeva da mijenja ljude i da ih okuplja i zbližava.

Roman je dokaz jednog života i vremena, ali i opomena današnjim ženama. Svako može biti marioneta, ali i lutkar sopstvenog života.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.