12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Izložba slika autora Mirka Mitka Bulajića i predstavljanje monografije

Bulajic plakat Galerija solidarnosti

U organizaciji OJU ,,Muzeji“ Kotor, u četvrtak 22. marta, u 19 sati, u Galeriji solidarnosti biće otvorena izložba slika autora Mirka Mitka Bulajića i predstavljena monografija koju je uradila istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Ljiljana Zeković.

Bulajić je rođen 1926. godine na Cetinju. Završio je Školu likovnih umjetnosti u Herceg Novom, gdje su mu profesori bili Petar Lubarda, Milo Milunović, Đorđe Oraovac, Svetomir Poček, Milan Božović, Miloš Vušković i Vojo Stanić. Krajem šezdesetih godina je diplomirao na Višoj pedagoškoj školi u Nikšiću, a 1953. postaje član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Svoj stvaralački i životni put je vezao za Herceg Novi, gdje se bavio pedagoškim radom u Gimnaziji, Osnovnoj školi ,,Milan Vuković“, Srednjoj umjetničkoj školi, a jedno vrijeme je bio angažovan i kao scenograf u hercegnovskom amaterskom pozorištu. Umro je u Beogradu 1980. godine.

U Crnogorskom književnom listu, u oktobru 2004. godine, o slikarstvu Mirka Mitka Bulajića, poznati crnogorski slikar Nikola Vujošević zapisao je: ,,Izvjesno je da je Bulajić u snu slikao, a slikajući sanjao. U stvari, prenosio je na platna svoje imaginarne slike, opsene, svoju spokojnost i dobrotu. Sve je radio blaženo miran očekujući zadovoljstvo i sreću. Otuda potpuna iskrenost, lirska izražajnost i nadasve eho duše cjelokupnog njegovog ljudskog i umjetničkog bića“.

Izložba sa 26 slika, u čijem je središtu motivsko opredjeljenje za pejzažno slikarstvo i mrtvu prirodu, nadrealizam i lirski likovni izraz koji se očitava u mediteranskom krajoliku barki, marina i kamenih kuća, biće otvorena 15 dana.

Na otvaranju će govoriti autorka monografije istoričaraka umjetnosti Ljiljana Zeković, u muzičkom dijelu će učestvovati violončelistkinja Ana Dulović, a izložbu će proglasiti otvorenom potpredsjednica opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije