10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Književno veče Bećira Vukovića u Budvi

Književno veče

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u PRESS centru hotela TRE CANNE u Budvi, održano je  književno veče, poznatog pjesnika BEĆIRA VUKOVIĆA iz Podgorice.

Govoreći o njegovom književnom djelu, mr MILORAD DURUTOVIĆ je pored ostalog kazao, da je Vuković, nesumnjivo jedan od vodećih srpskih pjesnika u Crnoj Gori, ali I na širem prostoru. Uprkos tome, daleko smo od utiska, da je Vukovićeva poezija pročitana i adekvatno vrednovana. Nezainteresovaost književne kritike da prati saremenu književnost, samo se djelimično može uzeti kao objašnjenje takvog stanja, jer sdruge strane, Bećir Vuković  ide u red pjesnika, čije stvaralaštvo nije lako tumačiti. Naime, kako je rekao, veoma je mali broj  njegovih pjesama koje su lako čitljive I lako razumljive.   Čak I neke koje nam u prvi mah djeluju kao semantički prozirne, kada se posmatraju u kontekstu cjeline opusa, brzo prošire ili modifikuju svoje značenje, kazao je pored ostalog o pjesmama Bećira Vukovića, mr Milorad Durutović.

Književnik Bećir Vuković, je rodjen u Kolašinu 1954. godine. Studirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, opštu I jugoslovenstku književnost.  Do sada je objavio 16 knjiga, medju kojima su: Kad ujutro gavran osvanuo, Crna umjetnost, Igračke propasti, Adminiistracija straha I druge.

Dobitnik je više značajnih književnih nagrada, kao što su: “Marko Miljanov”, “Risto Ratković”, “Vidovdanska povelja”, “Kočićevo pero”, “Herceg Šćepana”, “Zlatno pero Rusije” I drugih.

Član je Udruženja književnika Srbije, predsjednik Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine, član je Slovenske akademije književnosti i umjetnosti i glavni i  odgovorni urednik časopisa Srpska riječ….

Pjesme du mu prevedene na engleski, francuski, ruski, grčki, bugarske, makedonski i druge, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

 

Najčitanije