Knjižara So predlaže za čitanje…

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So,  predlažemo naslove: Čovek po imenu Uve, Kako napredovati u digitalno doba, Odgovaranje na liturgiji, Najljepše dalmatinske kuće, Mali pirat i još neke naslove, manirom za svakog po nešto…

Čovek po imenu Uve Fredrika Bakmana roman je koji se mjesecima nalazi u vrhu top-liste najprodavanijih knjiga. Uve je čangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju. Svako jutro on ide u inspekciju u naselju u kojem živi. Premješta bicikle i provjerava da li je đubre pravilno razvrstano iako je već nekoliko godina prošlo otkako je razriješen dužnosti predsjednika kućnog savjeta. Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se neobična priča i mnogo tuge. Bakman je ispričao jednu vedru priču o ogorčenom starom komšiji, priču o tome kako nečiji život može imati snažan uticaj na bezbroj drugih. Izdavač je Laguna.

Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći  je po mišljenju kritike, najzabavnija knjiga koju je napisao proslavljeni Salman Ruždi. Džinovi, stvorenja načinjena od vatre, preuzela su ljudsko ruho. Jedini spas čovječanstva je princeza džinova koja je, zavoljevši nekada davno običnog smrtnika, zavoljela čitav ljudski rod. Ona će okupiti vojsku i upustiti se u bitku koja će trajati hiljadu i jednu noć. U ovoj nezaboravnoj pripovijesti Ruždi ujedinjuje bezvremene mitove i aktuelna pitanja našeg doba. Izdavač je Vulkan.

Šesta faza sna roman je Bernara Verbera koga smatraju Žil Verrnom 21. vijeka. Žak Klajn sreće u snu čovjeka izenađujuće sličnog sebi. Ispostavlja se da putovanje kroz vrijeme, pomoću snova, postaje moguće. Kako bi pronašao majku koja je nestala u Maleziji, njegov dvojnik iz snova ga upućuje na pleme Senoja. Šesta faza sna je intrigantan i dinamičan avanturistički roman koji je Verbera učinio jednim od najpopularnijih savremenih francuskih autora. Izdavač je Laguna.

Kako napredovati u digitalno doba knjiga je kojom nam autor Tom Četfild pokušava dati odgovor na pitanje – možemo li živjeti lijepo sa tehnologijom? Više od polovine svjetske populacije provodi većinu budnih sati koristeći internet, mobilnu telefoniju ili druge digitalne medije. Danas je normalno da mejlom, sms porukom, tvitom ili blogom koračamo kroz svoj poslovni pa čak i porodični život. Četfild istražuje na koji način sve to utiče na naš um, nudeći nam originalna i praktična istraživanja koja nas vode kroz život u digitalno doba uz očuvanje sopstvene čovječnosti. Izdavač je Mind servis.

U doba Velikog posta valja skrenuti pažnju i na teološku literaturu. Knjiga Odgovaranje na liturgiji može biti koristan priručnik, ali i udžbenik, za aktivno učestvovanje u pravoslavnom obredu.

Kako da se brinete o starim roditeljima knjiga je Virdžinije Moris, novinarke koja je i sama njegovala oca oboljelog od neizlječive bolesti. Napisana s mnogo mudrosti i saosjećanja te izvanredno dokumentovana, ova knjiga pomaže da se pređe težak put, govoreći otvoreno o pitanjima kao što su umiranje, nove uloge, emocionalna minska polja, bolnice, socijalne služne itd. Pred nama je sveobuhvatan priručnik o zdravstvenim, socijalnim, emocionalnim, finansijskim, stambenim i praktičnim problemima. Morisova nam daje odgovore na pitanja za koja smo mislili da ih nikada nećemo morati postaviti. Izdavač je Kreativni centar.

Najljepše dalmatinske okućnice  priručnik je u kome možemo vidjeti najljepše okućnice sa dvorištima, terasama, bazenima i prelijepim mediteranskim  vrtovima. Mediteranski stil života usko je povezan sa boravkom na otvorenom. Okućnica je prirodno produženje doma koje se za toplih proljetnjih i jesenjih dana i večeri pretvara u dnevni boravak i blagovaonicu pod vedrim nebom. To postaje omiljeni dio eksterijera kuće. Ovaj priručnik će nam pomoći da kreiramo vlastitu vanjsku harmoničnu oazu kojom ćemo estetski i funkcionalno upotpuniti kvalitet življenja. Izdavač je Slobodna Dalamcija.

Mali pirat Anta Staničića govori o pobuni mornara iz Boke u 18. vijeku. Predvođeni kapetanom Ilkom željeli su da se osvete Ali-Kosi koji je oteo Ilkovu sestru Jelenu. Ilko sa dobrim, snalažljivim i hrabrim drugom Miljanom kreće u potragu za njom. Roman Mali pirat je interesantan jer obiluje starim bokeškim običajima kao što su, na primjer, onaj da otac mora prvi da čestita sinu ili ćerki vjenčanje ili da mladoženja prije ženidbe mora u dvorištu da zasadi maslinu, Izdavač je Publik Praktikum.

Kradljivac Luridijuma autora Bobija Pirsa je roman o Vilijamu Ventonu, dječaku koji je dešifrovao najtežu zagonetku na svijetu. Veoma rano Vilijam otkriva da nije kao ostali vršnjaci. Oduvijek se pitao zašto njegova porodica živi pod lažnim imenom, zašto su se preselili iz Engleske u Norvešku, zašto mu neobično dobro ide dešifrovanje. Književna kritika opisuje roman o Vilijamu Ventonu kao novog Hari Potera. Izdavač je Laguna.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.