Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju realizujemo u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Istorija svetla autora Jana Njemeca priča je o Františeku Drtikolu, dendiju iz malog rudarskog grada, svjetski poznatom fotografu čiji je posao propao. František je bio majstor akta koji nikada nije imao sreće sa ženama. Jan Njemec nam donosi obimno i za današnju češku prozu potpuno neobično mozaično djelo. Istorija svjetla je umjetnički i duhovni roman o odrastanju, roman koji obuhvata više od pola vijeka. Priča je ovo o jednoj neobičnoj sudbini ispisanoj zrakom svjetla. Izdavač je Klio.

Koza-Kurcioma Laparte

Koža je sjajan istorijski roman autora Kurcia Malapartea. Italija 1943. Epidemija kuge buknula je u Napulju istog dana kada su savezničke vojske ušle da ga oslobode. Junak romana sarađuje sa Amerikancima kao oficir za vezu. Kuga koja se iz Napulja širi malo-pomalo po cijeloj Italiji ne kvari tijelo nego dušu. Napulj je pretvoren u pakao degradacije. Sve se svelo na puko preživljavanje – ne za slobodu, dostojanstvo, čast, za spasenje duše, nego za spas gole kože. Izdavač je Laguna.

Čudesna dela prirode knjiga je velikog, enciklopedijskog formata koja će nas povesti na nezaboravno istraživačko putovanje do najčarobnijih mjesta na planeti, kao što su planina Roraima u Venecueli, Nijagarini vodopadi, veliki koralski sprud u Australiji, vodopadi Iguasu u Argentini, kanjon Antilopa u SAD i libijska pustinja uz obilje izvanrednih fotografija i zanimljivih opisa mitskih predjela, neistraženih krajeva, čuda i fenomena prirode.

Ova knjiga pokušava da podigne svijest šire publike i da pomogne čitaocima da otkriju i razumiju ljepotu naše planete. Izdavač je Mladinska knjiga.

Bizmark autora Žan-Pola Bleda knjiga je u kojoj nam autor donosi iznijansirani portret izuzetnog političara koji je izgradio modernu Njemačku i dominirao svjetskom scenom. Može se reći da je obilježio drugu polovinu 19. vijeka njemačkim ujedinjenjem. 1866. godine pobijedio je Austro-Ugarsku a četiri godine kasnije ponavlja isti uspjeh i sa Francuskom što mu omogućava da proglasi Njemačko carstvo, u kome dominira Pruska. Bizmark ostaje na vlasti sve do 1890. godine. U istoriji ostaje zabilježen kao čovjek sa snažnom vizijom na polju diplomatije i politike. Izdavač je NNK Internacional.

Kako da lenčarite autora Toma Hodžkinsona svojevrstan je priručnik za dokoličare. Hodžkinson nudi ključ za život pun zadovoljstva, slobode i ljenčarenja bez osjećanja krivice. Sa mnoštvom primjera iz istorije, poezije, filozofije, kao i ličnog iskustva pisca, ova knjiga je nadahnuta i vesela odbrana lijenosti i prijatnog života. Ključni svjedoci odbrane su veoma različita osobe – Bajron, Bertrand Rasel, Oskar Vajld, Niče i Džon Lenon. Izdavač je Dosije.

Socijalno-ekonomska struktura društva u Kotoru prve polovine 14. vijeka knjiga je Jovana Martinovića. Autor nas upoznaje sa kotorskom vlastelom toga doba te spiskom pučanskih porodica. Iz knjige saznajemo i ko su bili sluge, robovi i šegrti, kakvi su bili robnonovčani odnosi, kako su bili podijeljeni zemljišni posjedi, koji su italijanski trgovci posjećivali tadašnji Kotor. Za razvoj srednjovjekovne komune Kotora u političkom, privrednom, ekonomskom i prosvjetno-kulturnom smislu, prva polovina 14 vijeka predstavlja vrhunac u čitavom njegovom dotadašnjem, a gotovo i kasnijem životu.

Dvojnici iz tame novi je roman Moree Banićević. Nakon slučajnog susreta sa čudnom staricom Boris dobija ključić i veoma staru kućicu za lutke. Poziva svoje drugare i ekipa otvara kućicu. Pred njima je nevjerovatan prizor: unutra su figurice koji liče na njih šestoro. Mračna sila riješila je da zamijeni naše junake poslušnim dvojnicima. Boris i drugari započinju borbu sa zlim stvorenjima. Ali kakvo je to sjenovito biće koje im pritom pomaže? Dvojnici iz tame uzbudljiva je avantura o 13-godišnjacima koji upadaju u vrtlog čudesnih događaja. Izdavač je Laguna.

Katarina II velika ruska carica knjiga je za mlađe čitaoce autorke Irene Milošević. Carica Katarina, po porijeklu njemačka princeza, promijenila je ime i vjeru udajom za ruskog vladara Petra III. Po suprugovoj smrti, Katarina stupa na presto i pretvara Rusiju u modernu i moćnu državu. Za razliku od muža koji je bio potpuno nezainteresovan za vladanje zemljom ona brzo uzima stvari u svoje ruke. Kao nova carica Rusije krunisana je 1762. godine. Ona će ostvariti san Petra Velikog i Rusiju izvesti na tri mora: Crno, Kaspijsko i Baltičko. Izdavač je Pčelica.

Superdžinovska bojanka – Karneval u velikom formatu omogućiće najmlađima da se odlično zabave sa drugarima ili sa članovima porodice. Raširena bojanka se može staviti na sto ili na pod kako bi se bojili crteži. Ispresavijana bojanka može se bojiti stranu po stranu, i kad nismo kod kuće, na primjer kada putujemo (u kolima, vozu, avionu, itd), u parku ili na plaži. Kada se završi sa bojenjem crteža, bojanka se može raširiti i tada dobijamo super poster! Izdavač je Kreativni centar.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.