Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, predlažemo uz koje bismo se to naslove mogli da opustimo u vansezonskom kalendaru, ali ne na uštrb kvaliteta.

Portugalski nobelovac Žoze Saramago u jednoj od svojih posljednjih knjiga Male uspomene sklapa nezaboravan mozaik sjećanja na djetinjstvo provedeno između Azinjage, sela gdje je boravio tokom ljeta kod djeda i babe, i Lisabona, gdje je živio sa roditeljima. Njegovo pripovijedanje je istovremeno jednostavno i mudro, dirljivo i duhovito, a ove samo naigled male uspomene otkrivaju daleke korijene piščevog pogleda na svijet, koji plijeni pažnju čitalaca širom svijeta. Izdavač je Laguna.

Za sve one koji vole priče o špijunima i obavještajnim službama roman Barija Ajzlera Pod budnim okom biće prava poslastica. Evelin Galager samo želi da mirno upravlja NSA sistemom kamera i tehnikom za identifikaciju likova, da bi mogla priuštiti sinu privatnu školu. Ali kad otkrije postojanje programskog koda Božje oko i poveže ga sa misterioznom smrću niza novinara njene sumnje privlače pažnju opasnih ljudi. U složenoj igri političkih ucjena, provokacija, terorista i intriga Bijele kuće, vodi se svjetski rat – rat između onih koji žele da sačuvaju najveće državne tajne i onih koji su odlučni da ih razotkriju. Izdavač je Vulkan.

More oko nas sjajna je knjiga autorke Rejčel Karson, koja objašnjava zašto more nazivamo majkom života. Izdavač je Kiša.

Knjiga Muzej prepiske sastavljena je od preko 100 pisama. Nastala je kao posljedica postojanja popularne web-stranice virtuelnog Muzeja prepiske koju je posjetilo više od 70 miliona ljudi. Polovinu knjige čine i vizuelni prilozi originala samih pisama, Unutar ovih korica nalazi se recept kraljice Elizabete II upućen predsjedniku Ajzenhaueru, oproštajno pismo Virdžinije Vulf, Gandijev apel za mir Adolfu Hitleru. Među autorima i primaocima pisama nalaze se Leonardo da Vinči, Elvis Prisli, Džon Knedi, Mark Tven, Fjodor Dostojevski, Mik Džeger, Fidel Kastro i mnogi drugi. Pisma je sakupio i uredio Šon Ašer. Izdavač je Geopoetika.

Njegoš – diplomata, državnik, pjesnik knjiga je u kojoj je autor Bojan Drašković vješto izbjegao zamku na koju su se mnogi uhvatili a to je da se zanemaruje politička strana Njegoševog djelovanja. Njegoš će zasigurno i za buduće generacije ostati privlačna i misteriozna ličnost jer u sebi sabira pjesnika, mislioca, intelektualca, monaha, vladiku i vladara. Izdavač je NNK Internacional.

Uki – mali fudbaler knjiga je Bojane Ljubenović u kojoj će zasigurno uživati mlađi čitaoci. Da je fudbal veličanstvena, nepredvidiva i magična igra, to već i djeca osjećaju. Ona se fudbalu raduju iskreno, čisto, uživajući u njemu punog srca. Uki počinje da trenira fudbal, ali nije očekivao da je fudbal mnogo više od šutiranja lopte, postizanja golova i igranja utakmica. Naporni treninzi, fer igra, poštovanje saigrača i protivnika, suočavanje sa porazima, sve je to dio fudbalske igre u kojoj su upornost i istrajnost na prvom mjestu, a golovi i pobjede dolaze na kraju. Izdavač je Pčelica.

Iz edicije Vekovi srpske pismenosti stiže nam knjiga Ćirilo i Metodije tvorci prve slovenske azbuke autora Slobodana Stanišića. Braća Ćirilo i Metodije bili su poznati i slavni još za života. Od djetinjstva najveća ljubav im je bila knjiga. Na poziv kneza Rastislava odlaze u Veliku Moravsku gdje šire znanje i pismenost. Svojim vrijednim i upornim radom podstakli su kulturni napredak Slovena, zato su ostali upamćeni kao „Slovenski apostoli“. Hrabro su se prihvatili uloge da šire pismenost i hrišćanstvo, a ta zasluga vijekovima nije zaboravljena. Imena su dobili kad su se zamonašili. Do tada su se zvali Konstantin i Mihail. Izdavač je Pčelica.

Knjiga IQ deteta – briga roditelja nastala je u želji da djecu podstaknemo da u što većoj mjeri dosegnu svoje biološke potencijale. Činjenica je da inteligencija ne zavisi samo od broja nervnih ćelija, već i od broja veza među neuronima. Period od sedme godine života je najdragocjeniji za formiranje novih veza. Korišćenje punog potencijala ljudskog uma tokom ključnog perioda djetinjstva, zajedno sa posvećenim i edukovanim roditeljima i vaspitačima, otvaraju vrata ka kreativnijem učenju. Na ovakav način pripremamo djecu za životne izazove. Knjiga je prepuna savjeta, zadataka, zagonetnih priča i ilustracija.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.