17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba tivatskog slikara Ivana Kneževića u Porto Montenegru

Ivan Knežević

Izložba tivatskog slikara Ivana Kneževića postavljena je u korporativnoj zgradi Porto Montenegra (nekadašnji Dom Vojske) na Seljanovu.

Kneževićeva slikarska edicija je svojevrstan omaž pejzažima i detaljima Boke Kotorske – karakteristični trenuci, naizgled obični, oslikavaju energiju ovog mediteranskom zaliva. Tu su barke, sutoni, mandraći, šipci, Gospa od Škrpjela, masline – naizgled „slikarske razglednice“, ali suštinski koje oslikavaju Boku kao način života.

Ivan Knežević rođen je u grbaljskom selu Pobrđe 1949.godine. Pedagošku Akademiju završio je u Nikšiću 1972. godine uklasi prof. Nikole Gvozdenovića. Učestvovao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama širom Crne Gore i Srbije, a najznačajnije su u Kotoru (galerija „Dekatera“, Centar zakulturu), Tivtu (Centar za kulturu), Herceg Novom (galerija „Katurić“), Beogradu (Dom omladine).

Porto Montenegro je prije dvije godine i sponzorisao izdavački projekat Matice Boke, monografije i izložbe radova „Ivan Knežević – Crteži“, koji je donio opus Kneževićevih crteža, kao i osvrte akademskog slikara Ljubomira Popadića, Vesne Barbić i Željka Komnenovića.  Izložba će biti otvorena do 15. aprila.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije