Dana ruske kulture – 13 i 14. aprila pozorišna predstava Starovremenske spahije

Dani ruske kulture u HN

U Dvorani Park večeras i sutra veče u okviru Dana ruske kulture biće odigrana predstava Starovremenske spahije u produkciji Pozorišta mladih iz Sankt Peterburga. Riječ je o predstavi koja prvi put gostuje u Crnoj Gori i koja je veoma cijenjena u Rusiji, a Turistička organizacija u saradnji sa Opštinom Herceg Novi, je omogućila da ulaz bude besplatan za sve posjetioce. Predstava je na programu od 19 sati.

Starovremenske spahije je po Gogoljevoj kratkoj priči iz 1835. godine, režirao Georgije Vasiljev, a predstava je laureat petrovgradske Više teatralne nagrade ‘Zlatni sofit’, koja je najznačajnija petrogradska teatarska nagrada.

“U Starovremskim spahijama Gogolj je ismijao isprazan život stanovnika spahijskih imanja, ograničen isključivo na fiziološke potrebe. Pisac izvrgava ruglu besmislenost života, gdje ni jedna želja ne prelazi preko plota dvorišta. Tugom za istinskim, zdravim društvenim životom ljudi protkana je cijela priča”, zapisala je prof. Zagorka Zečević povodom gostovanja ove predstave u našem gradu.

Junaci ove satirične i istovremeno lirske priče o ljubavi, su Afanasij Ivanovič i Pulherija Ivanovna, provincijski bračni par koji živi izolovano od svijeta, u tišini svoga doma i svojih navika koje su postale njihova druga priroda. Smisao njihovog života je u međusobnom poštovanju i bogatoj ishrani.

“Predstavljajući nam dobre starce, Afanasija Ivanoviča i Pulheriju Ivanovnu, njihovu intelektualnu ograničenost, lijenost, opsjednutost kulinarskim interesima koji su iznad svih drugih ljudskih potreba, pisac se cijelim bićem istinskog humanističkog protesta protivi društvenom poretku koji od čovjeka pravi bogalja. Parazitski način života potpuno uništava čovjeka  – to je centralna misao Starovremskih spahija”, objašnjava Zečević.

Turistička organizacija Herceg Novi koja realizuje Dane ruske kulture, uz podršku Opštine Herceg Novi, Herceg festa, Galerije Josip Bepo Benković, Gradske biblioteke, Ruskog doma i Crkvene opštine, poziva sugrađane da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i besplatno pogledaju spektakularno izvođenje ove sjajne predstave.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.