9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Cvrčak i mrav” premijerno 14. maja

press

U novoj multimedijalnoj sali kotorskog Kulturnog centra danas je održana press konferencija povodom premijernog izvođenja predstave „Cvrčak i mrav”.

Premijera predstave „Cvrčak i mrav” biće u  ponedjeljak, 14. maja u Kulturnom centru „Nikola Đurković” Kotor u 19 sati.

Ova predstava rađena je u koprodukciji NVO „Teatar mladih“, Kulturnog centra „Nikola Đurković” Kotor, Budva Grad teatra, Gradskog pozorišta iz Podgorice i JU Herceg Fest, tako da su na press-u govorili direktori ovih institucija i glumci.

Glumica i predsjednica NVO „Teatar mladih“ Katarina Krek kazala je da je najvažnija stvar kod ove predstave što su„koproducenti, odnosno institucije prepoznale važnost ovog projekta i stale sa nama u odbranu te ideje koju želimo da prenesemo ovom predstavom”

Marija Bernard, direktorica JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor je u ime većinskog producenta predstave izrazila zadovoljstvo zbog učešća u ovom projektu. Ona smatra da je predstava značajna iz više razloga, a glavni je  zasigurno edukacija.

„Obzirom da „Cvrčak i mrav“ govori o radu, prijateljstvu, preprekama i izazovima, uticajima i manipulaciji okoline, važno je slušati svoje srce i ne dozvoliti da materijalno nadvlada ono duhovno”,  istakla je Bernard i dodala da je ova predstava  uvrštena u zvaničan progam ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

„Kada radimo zajedno učimo jedni od drugih, nadograđujemo se, stvaramo lijepe i kvalitetne stvari, a uz to su nam i dometi mnogo veći. Sigurna sam da je ovo samo početak jedne divne i kvalitetne saradnje između ovih institucija, kada je u pitanju produkcija”,  kazala je  Bernard.

press

U ime Budva Grad teatra obratila se direktorica Milena Lubarda Marojević koja je takođe istakla zadovoljstvo što je i njena ustanova jedan od koproducenata predstave i dodala da  je tema ovogodišnjeg dramskog programa budvanskog festivala „Klasika u pozorištu danas”.

„Poziv Teatra mladih bio je za nas idealan put do djece i mladih, a budvanski festival dobio je priliku da se na kvalitetan način približi ovoj grupi gledalaca i budućoj publici Budva Grad teatra.

Veliki broj predstava koje smo do sada gledali sa ovom glumačkom ekipom, a na koje smo vodili i svoju djecu i uživali i mi sami dovoljno  govore”, kazala je Lubarda Marojević.

O saradnji crnogorskih institucija kulture govorila je Ana Medigović,  v.d. direktorica Gradskog pozorišta iz Podgorice.

„Gradsko pozorište dugi niz godina sarađuje sa Teatrom mladih. Dvije uspješne predstave koje su i dan danas na repertoaru su „Ljepotica i zvijer“, koja je u martu proslavila deset godina igranja, a igra se i dalje i „Porodične priče“. Članovi Teatra mladih su i članovi Gradskog pozorišta, tako da  se radi o dobroj priči, tekstu, ekipi i sve to predstavlja garant da će ova predstava biti dobra“,  kazala je  Medigović.

Glumac Branko Ilić, koji se po prvi put potpisuje kao režiser, smatra da je Ezopov tekst i dalje vrlo  aktuelan i da je važno djeci skrenuti pažnju da je umjetnost prije svega igra. Za djecu je najvažnija igra. Čim krenu u školu počnu obaveze i oni više nemaju vremena da se igraju, a djecu najviše možete naučiti kroz igru.

„Cvrčak i mrav“će biti vrlo zanimljiva i adolescentima. Odrasli koji budu doveli svoju djecu da gledaju ovu predstavu moćiće da vide sebe. Jer sve te tate i mame koji budu sjedali u publici su uglavnom mravi iz ove priče. Oni rade, nemaju vremena ni za sebe, ni za svoje porodice, ni za svoje živote“, kazao je Ilić.

Glumica Branka Femić Šćekić smatra  je da je ovo već uigran tim.

„U  predstavi mi je bilo posebno drago i važno to što imam ispred sebe još neki zadatak koji će da me pokrene i koji će da proširi neke moje mogućnosti, a to je u ovom slučaju  hip hop, rep i ples. Počinjem u tome sve više da uživam, a mislim da će i djeca, jer dešava se da je taj hip hop, kao vrsta pozorišne muzike, fantastičan” smatra Femić – Šćekić.

Tekst za predstavu „Cvrčak i mrav” u režiji Branka Ilića, potpisuje Milena Depolo. Glume: Branka Femić Šćekić – cvrčak, Katarina Krek – mrav, Goran Slavić –  Ezop i Branko Ilić – lovac na talente.

Scenografiju za predstavu je uradio Branko Ilić, kostimografiju Tijana Todorović i Marta Garčević. Lektorka je Katarina Krek. Muziku za predstavu ustupila je klapa Who see, a muzički aranžman je uradio Peđa Nedeljković. Za koreografiju je bila zadužena  Marija Brajković, a za dizajn plakata i programa – Aleksandra Jevtović. Dizajner  svjetla  je Nikola Krstić, a scenografi Dejan Radonjić, Bato Raičević i Mira Perišić. Tehničari predstave su Radovan Vujović i Jovan Džudović, šminker i vlasuljar Nada Mijović, a  fotograf Duško Miljanić.

Katarina Krekje kazala je da je namjera bila da predstava „zamiriše” na Boku i Primorje, uz muziku klape Who see,  a spot koji najavljuje predstavu biće dobar način da se promoviše grad Kotor.

Premijera predstave „Cvrčak i mrav” biće u  ponedjeljak, 14. maja u Kulturnom centru „Nikola Đurković” Kotor u 19 sati.

U srijedu, 16. maja je  podgorička premijera u KIC-u „Budo Tomović” od 12 sati, a dan kasnije, u četvrtak, 17. maja u Herceg Novom.
Reprizno izvođenje predstave biće u kotorskom Kulturnom centru u subotu, 26. maja od 19 sati i 28. maja u KIC-u “Budo Tomović” u 12 sati.

U Budvi je premijera predstave zakazana za 5. jul na festivalu  Grad teatar.

Predstava “Cvrčak i mrav” će 12. jula zatvoriti Kotorski festival pozorišta za djecu.

Najčitanije