20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Antologija savremene njemačke drame”

plakat

JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica u saradnji sa „Goethe Institutom” iz Beograda u srijdu 24.maja od 20 sati organizuju promociju „Antologije savremene njemačke drame” u tri toma u pres sali Kulturnog centra.

Ova promocija predstavlja početak saradnje kotorskog Kulturnog centra sa „Goethe Institutom” u organizovanju književno-umjetničkih programa u Kotoru i šire u Crnoj Gori sa tematikom njemačke književnosti.

Antologiju savremene nemačke drame, koja je izabrana za ,,Izdavački poduhvat godine 2017” na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, kotorskoj publici predstaviće Jelena Kostić Tomović i Bojana Denić, a moderatorka večeri biće Jelena Knežević.

Ovo kapitalno izdanje Zepter Book World-a predstavlja čitaocima dramsku produkciju na njemačkom govornom području – dakle u Austriji, Njemačkoj Demokratskoj Republici, Saveznoj Republici Njemačkoj i Švajcarskoj – od 1945. do 2008. godine na preko 2.500 strana.

U njoj su zastupljeni neki od najznačajnijih dramskih autora koji stvaraju na njemačkom jeziku u XX i XXI veku, počev od Bertolda Brehta, Elijasa Kanetija, Petera Vajsa, Hajnera Milera ili Maksa Friša preko Petera Handkea, Franca Ksavera Kreca, Ulriha Plencdorfa, Rajnera Vernera Fasbindera ili Tomasa Bernharda, pa sve do Elfride Jelinek, dok je predgovore pisao teatrolog i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Ivan Medenica. Treći tom je dopunjen još i tekstovima književnog istoričara dr. Nikole Zobenice i dramaturga Angele Obst.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije