16 C
Kotor

Slušaj online radio

VCG školovala hidrografa u NAVOCEANO

Sa skolovanja u SAD
Sa skolovanja u SAD

Kapetan korvete Branislav Gloginja iz Mornarice Vojske Crne Gore, postao je prvi školovani crnogorski hidrograf jer je 19.avgusta, kao najbolji u rangu, završio šestomjesečnu specijalističku hidrografsku obuku u SAD. Gloginja je bio jedan od ukupno 7 polaznika obuke koju je Hidrografska služba Ratne mornarice SAD (NAVOCEANO) održala u svojoj bazi u „John C. Stennis“ Svemirskom centru u gradu Galfport u američkoj saveznoj državi Misisipi, i nakon završenog školovanja ,stekao je internacionalno priznatu diplomu hidrografa B kategorije.

Pored našeg oficira, obuku u Galfportu prošli su četvorica Amerikanaca i po jedan pripadnik RM Egipta i RM Tajvana. Kroz te programe školovanja hidrografa NAVOCEANO je do sada obučio pripadnike mornarica 44 države svijeta, među kojima je sada po prvi put i Crna Gora.

„Ovo je veoma bitan momenat za cijelu našu hidrografsku službu koja je za jednu pomorsku državu, djelatnost od strateške važnosti. Što je katastar na kopnu, to je hidrografska služba na na moru, jezerima i rijekama.“- kazao je mr Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju, seizmologiju i hidrografiju Crne Gore (ZHMS). On se zahvalio Ministarstvu odbrae SAD i američkoj ambasadi u Podgorici koji su u potpunosti finasirali obuku i polugodišnji boravak prvog crnogorskog školovanog hidrografa u SAD, kao i komandantu MVCG, kapetanu bojnog broda Darku Vukoviću i načelniku Generalštaba VCG, admiralu Draganu Samardžiću što su omogućili da se kapetan korvete Gloginja stručno usavršava u Americi. Iako aktivno vojno lice, Gloginja je već duže vrijeme angažovan u Sektoru za hidrografiju ZHMS gdje će ubuduće njegova ekspertiza biti još izraženija.

Sa školovanja u SAD
Sa školovanja u SAD

„Tokom šestomjesečnog boravka u Galfportu prošao sam izuzetno detaljnu obuku iz čak 20 različitih modula, a naglasak je stavljen na hidrografiju, meteorologiju, fiziku, akustiku, praktičnu upotrebu tri najnovije vrste tzv. multibeam, odnosno dvije vrste tzv. side scan sonara, te softvera za akviziciju, procesiju i obradu podataka sakupljenih tako sofisticiranom opremom. Pored polaganja ispita, završni projekat obuke podrazumijevao je dvomjesečni timski rad na premjeravanju svih aspekata jednog akvatorijuma u Misisipi Sound zalivu, do nivoa izrade tzv. data sheet-a kao osnove za pravljenje nautičke karte tog područja.“- objasnio je Gloginja . On je, zbog uspjeha koji je prethodno pokazao u nastavi, za taj završni projekat bio postavljen za rukovodioca cijele grupe polaznika nastave. Gloginja i njegove kolege u SAD su radile po istoj metodologiji po kojoj djeluju tzv Fleet Survey Team-ovi RM SAD – logistički timovi za brze intervencije koji obezbjeđuju neophodne hidrografske podatke za eventualno angažovanje američke Ratne mornarice u dalekim područjima, odnosno pomažu civilnim instutucijama drugih država u sakupljanju i obradi podataka od značaja za bezbjednost plovidbe u njihovim vodama.

polaznici obuke na zavrsnoj ceremoniji u GalfportuObuka i znanje koje je Gloginja stekao, posebno u potrebi side scan i multibeam sonara, značajno će unaprediti i protivminske sposobnosti Mornarice VCG na čemu se puno, uz veliku materijalnu i stručnu podršku SAD, radi posljednjih godina. To je i konkretan doprinos povećanju borbenih mogućnosti naših oružanih snaga u procesu integracije Crne Gore u NATO.

Gloginja dobija diplomu u SAD
Gloginja dobija diplomu u SAD

Saradnja sa Grčkom i Hrvatskom

Mitrović je podsjetio da je upravo potpisan Memorandum o saradnji ZMHS i Hidrografske službe Grčke koji podrazumijeva razmjenu podataka, ali i eksperata. Nastavlja se i prisna saradnja sa NAVOCEANO, a već naredne nedjelje na tromjesečnu obuku u Veliku Britaniju za nautičku kartografiju odlazi još jedan pripadnik Slube za hidrografiju ZHMS, Radovan Kandić. Njegovo školovanje finansira japanski državni „Nippon fond“ preko Međunarodne hidrografske organizacije IHO čiji je Crna Gora član.

„Početkom naredne godine krećemo i sa impementacijom novog, trećeg po redu zajedničkog projekta sa Hrvatskim hidrografskim inspitutom iz Splita, a koji se finansira iz IPA programa predpristupne pomoći EU. Projekat nazvan „Core“ usmjeren je na sagledavanje problema erozije plaža i obale uopšte, djelovanjem morskih struja i valova, pri čemu će sa naše strane fokus biti stavljen nna područje Ade Bojane u Ulcinju. U tom projektu ZHMS će pored ostaloga, dobiti i najmoderniji novi multibeam sonar.“- najavio je Luka Mitrović.

 

Najčitanije