10 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečanost povodom završetka radova na crkvama u tjesnacu Verige

Gospa od Snijega
Gospa od Snijega

Povodom završetka kompleksnog prijekta obnove crkava Gospe od Snijega i Gospe od Anđela u tjesnacu Verige u Boki Kotorskoj, Župni ured Perast u čijoj su nadležnosti te bogomolje, u subotu, 14.novembra sa početkom u 15 sati, prirediće prigodnu svečanost.

Pozivi za učešće na ceremoniji, upućeni su čelnicima opština Tivat i Kotor te svima koji su proteklih nešto više od godinu dana, dobrovoljnim prilozima, radom ili na drugi način, pomogli obnovu ova dva kulturno-istorijska spomenika. Tom prilikom biće promovisana i mala knjižica o crkvama na Verigama – njihovom istorijatu i fotografijama kako su crkve izgledale nekada, te kako izgledaju danas nakon obnove. Publikaciju je pripremila izdavačka kuće “Gospa od Škrpjela” iz Perasta.

Prva misa nakon njene obnove, u malenoj crkvici Gospe od Snijega u Verigama održana je 5.avgusta. Renoviranje ove bogomolje iz 15. vijeka i susjedne nešto veće crkvice-tvrđave Gospe od Anđela u Verigama iz 16.stoljeća, a koje su dugo godina bile van funkcije, oštećene i zabopravljene, iako je riječ o zaštićenim spomenicima kulture, inicirala je kompanija „Yu Briv“ iz Kotora, vlasnika braće Vojislava i sada pokojnog Radovana Bujkovića. Akciji koju je koordinirao Župni ured Perast, pridružili su se brojni donatori, pa su oba ova atraktivna vjerska objekta i kulturna spomenika koji su česta „meta“ fotoaparata turista na kruzerima i izletničkim brodićima što prolaze kroz Verige, detaljno obnovljena, zaštićena i vraćena u funkciju.

Regata Hiljadu ostrva +2
Gospa od Anđela
Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije