20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Startovala regata „Tisuću otoka“

sa starta regate u RijeciDruga po redu velika međunarodna regata „Tisuću otoka“ koju organizuju Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR iz Rijeke i Udruženja Val iz Rijeke, startovala je danas u podne u akvatorijumu ispred luke tog hrvatskog grada. Na put ka 277 milja udaljenom Porto Montenegru u Tivtu, ktrenula je flota od 18 krstaša među kojima je najveći i najimpresivniji brod, 30-metarska regatna jedrilica „Esmit Europa 2“, jedan od najbržih brodova sa pogonom na jedra na svijetu.

Ovaj pravi trkački bolid pod jedrima, za sobom ima niz pobjeda na najvećim svjetskim regatama, a sa skiperom Jochen Schumann-om za kormilom, “Esimit Europa 2” je i glavni favorit za pobjedu na regati “Tisuću otoka”. Iako pod punim jedrima i povoljnim vjetrom ova ultratehnološka jurilica na moru može postići impresivnu maksimalnu brzinu od čak 38 čvorova, zbog relativno slabog vjetra koji je juče duvao na Jadran, dolazak “Esimit Europe 2” na cilj prve etape regate “Tisuću otoka” u Tivtu, ne očekuje se prije sutra u kasnim poslijepodnevnim satima.

Pod slabim vjetrom snage samo 2-3 čvora, 18 brodova juče su iz Rijeke krenuli južno prema Crnoj Gori, ostavljajući sa svoje lijeve strane ostrva Unije, Susak, Premudu, Dugi ostrvo, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju, prije nego što uplove u Boku.

Jedrilice i timovi iz Austrije, Češke, Hrvatske, Irske, Litvanije, Mađarske, Holandije, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švajcarske i Velike Britanije i Crne Gore, po dolasku na cilj prve etape regate u Tivtu, u srijedu 24. septembra jedriće u Boki i malu regata pod nazivom “Hiljadu ostrva +2”. U organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, jedriličari iz Tivta tada će imati priliku da se takmiče sa učesnicima velike međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška ostrva – Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe kod Perasta.

Nakon dodjele nagrada za prvu etapu velike regate “Tisuću otoka” i regate “Hiljadu ostrva +2”, na bazenu Lido u Porto Montenegru u 20 sati, flota nastavlja u četvrtak 25. septembra u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu. Ovogodišnja velika regata “Tisuću otoka” kojoj će se u Tivtu za povratnu rutu prema Hrvatskoj priključiti još dvije jedrilice, zaključuje dodjelom nagrada, u nedjelju 28. septembra u Rijeci.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije