15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Spomen ploča legendi novske košarke Radu Ogurliću

Spomen ploca
Spomen ploca

Radovanu Radu Ogurliću košarkaškom pedagogu i sportskoj legendi Herceg Novog i prijatelju generacija novske mladeži, jednom od pionira tog sporta u Crnoj Gori, sinoć je na Karači, u prisustvu velikog broja Novljana otkrivena spomen ploča.

Spomen obilježje, sa loptom koja se okreće, i na kojem piše: „Cijeli sam život posvetio hercegnovskoj košarci“ djelo je vajara Nikole Nikše Kosića, a postavili su ga Opština Herceg Novi i nekadašnji igrači ponikli u košarkaškoj školi Rada Ogurlića.

Rade je osnivač košarkaškog kluba “Primorje” i jedan je od najvažnijih i najzaslužnijih  za uspješne karijere: Zorana Štulje Vasiljevića, Slobodana Tune Subotića, Dragiše Ćoma Perovića, Marinka Kovačevića, Milana Rode Subotića, Mike Milića Mnogi, koji su se ostvarili kao vrsni sportisti svoje prve korake načinili, su kod Rada, na Karači.

“Rade Ogurlić je autentična i neponovljiva ličnost koja je vjerovala u plemenitu misiju sporta u mladost koja će unaprijediti Herceg Novi, u ljepotu igre i nadigravanja. Bio je veliki majstor sa trenerske klupe, neko ko zna šta je sportska motivacija, neko ko je potpuno shvatao društvenu ulogu sporta u generacijskim odrastanjima, čovjek ideje i čovjek misija. Zbog toga Opština Herceg Novi postavlja ovo obilježje, sjećajući se svoga sugrađanina, vjerujući da će Karača biti što je bila u Radovo vrijeme – mjesto dobrih sportista i dobrih ljudi”, kazao je sekretar za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi Vladimir Dželetović.

Riječ o Radu kazali su i bivši košarkaši koje je trenirao – Slobodan Lutka Perišić, Dragan Vasiljević, Dragan Krivokapić, Slobodan Popović i Slobodan Subotić, svi zahvalni i ponosni što su ga znali i što ga grad nije zaboravio.

Spomen ploca
Spomen ploca

Profesionalni košarkaški trener Slobodan Subotić, kojeg je Rade uveo u svijet košarke i „dao mu kruh u ruke“, rekao je da je realizacije ove ideje „nešto najbolje što se moglo napraviti“.

Košarkaški klub Promorje  pod vođstvom Rada Ogurlića šest puta osvajao juniorska prvenstva Crne Gore, a učestvovao je i na državnom prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu i Splitu. Utakmice su igrali i u Kupu Jugoslavije sa Kvarnerom iz Rijeke,  sa Crvenom zvezdom, Cibonom i drugim vodećim klubovima nekadašnje Jugoslavije .

Njegova taktika – ruska taktika, kako je govorio, značila je igru punom snagom u odbrani, u napadu, pod košem, i isto to u životu. Najzaslužniji je i za izgradnju košarkaškog terena na Karači. Ogurlić je dobitnik zlatne medalje Košarkaškog saveza Jugoslavije, i Košarkaškog saveza Crne Gore, Opština Herceg Novi, opredjelila nagradu za životno djelo.

Prije ceremonije otkrivanja spomen ploče, prikazan je film “Rade” Branke Knežević.

Najčitanije